Kossuth Lajos hangja

2014.09.19. 14:05

212 évvel ezelőtt, 1802. szeptember 19-én született Kossuth Lajos. És holnap lesz 124 éve, hogy Kossuth Lajos hangját rögzítették egy fonográfhengeren. A felvétel tehát 1890. szeptember 20-án készült, és (töredékesen) azóta is megvan. A Magyar Elektronikus Könyvtárban olvasható cikk szerint:

"A röviddel azelőtt Amsterdamban négyezer forintért vásárolt, jó minőségű készülék Edison 1877-ben szabadalmaztatott találmányának már egy továbbfejlesztett, valószínűleg elektromos erővel hajtott változata lehetett. Tulajdonosa, a jómódú Felner egyike volt annak a 845 magyarnak, akik 1889 őszén – a párizsi világkiállításra utazóban – Torinóban felkeresték a kormányzót. Ajándékképpen egy kevés hazai földet is vittek magukkal. Kossuth rendkívül meghatódott a gesztustól és közel két órán át beszélt életéről, öregségéről, betegségéről, a magyar politikai életről. Ekkor merült fel a hallgatóságban, hogy Kossuth élő szavát meg kellene örökíteni és hazavinni az otthoniaknak."

Kossuth Lajos hangját meghallgathatjátok a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán, ahol további érdekességeket is olvashattok a felvételről!

 

kossuth.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr526712197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása