Olthatatlan szikra pattant

2013.07.31. 09:07

„Balhüvelykem bizsereg,

Gonosz lélek közeleg.”

 

(William Shakespeare:

Macbeth, IV. felvonás, I. szín

Szabó Lőrinc fordítása)

 

Harry James Potter ma 33 éves. Kitalálója, J.K. Rowling is ma ünnepli a születésnapját. S igen, egy igazi, elvetemült Harry Potter rajongó napra pontosan tudja, hogy mikor született Harry Potter és J.K. Rowling. S igen, én igazi, elvetemült Harry Potter rajongó vagyok. Ezért ma, a születésnapok alkalmából megmutatom nektek, hogyan vártam az utolsó Harry Potter film bemutatóját 2011-ben. Tehát, ajánló 2011-ből, változatlan szöveggel, minden Kedves Elvetemült Rajongó Barátomnak, és mindenkinek, aki miattam valaha kapcsolatba került Harry Potterrel...

Nem úgy szerettem meg, mint A király beszédét, azaz nem tudtam előre, hogy imádni fogom. Első ránézésre sem szerettem meg, mint A Karib-tenger kalózait. Az első kötetet egyenesen el akartam dobni. A második fogott meg. A harmadik ragadott magával. Onnantól pedig már nem volt megállás: a Harry Potter – könyvek és – filmek egyre csak gyűltek a szobámban magyarul, angolul és franciául (egyes esetekben latinul és flamandul is, ha én rajongok valamiért, azt komolyan veszem.) Az elmúlt 12 évben mindig éppen vártam egy új Harry Potter – könyvet vagy – filmet. 2011. július 15-én a várakozás véget ér, bemutatják az utolsó Harry Potter – filmet. Most búcsúzom tehát a várakozástól. Az utóbbi napokban ezért nagyon sokat gondolkodtam azon, hogyan is búcsúzhatnék el méltóképpen. Hogyan máshogy, mint úgy, hogy írok Nektek? Írok Nektek, nem másról, mint a kedvenc Harry Potter – könyvemről és filmemről, a Harry Potter és az azkabani fogolyról. Mindenki vigyázzon, mert gonosz lélek közeleg!

harry-potter-azkaban.jpgA 13 éves Harry Potter már alig várja, hogy harmadszorra is elutazhasson Roxfortba, egy szokásosan rémes nyári szünet után. A varázslóiskolában azonban feszült hangulatban kezdődik a tanév, mert Sirius Black, a kíméletlen tömeggyilkos megszökött Azkabanból, a varázslók börtönéből. A börtön lelketlen őrei, a dementorok ellepik az iskolát, hogy megvédjék a tanulókat. A dementorok minden örömöt kiszívnak a levegőből maguk körül. Megfoghatatlan, mély, a könyvekben addig soha nem tapasztalt félelmet, reménytelenséget hoznak magukkal…

Akár olvasom, akár nézem Harry Potter harmadik kalandját, mindig érzem, hogy hangulata mennyire elüt minden előző és következő Harry Potter-résztől. Ez az a rész, amely egyszerre lezár és megnyit egy korszakot: Harry és barátai, Ron és Hermione gyerekkorának bizony vége. Kitárul és kitágul körülöttük a világ. A világ, amely varázslatos, de bonyolult és néha nagyon is sötét. Sirius Black szökése tehát fordulópont Harry Potter életében. A történet nem gyermekmese többé. Még akkor sem, ha a dementorok ellen is lehet védekezni. Csokoládéevéssel és egy pozitív energiamező, a patrónus megidézésével. A hangulati váltást mesteri ügyességgel ragadta meg Alfonso Cuarón mexikói rendező a 2004-ben bemutatott, Harry Potter és az azkabani fogoly című filmben. Alkotása egyszerre hátborzongató és hívogató, éppen úgy, mint a regény, amelyből készült. Ezen kívül még egy igazi különlegességgel is szolgál: „Double, double toil and trouble, / Fire burn, and cauldron bubble. / Double, double toil and trouble, / Something wicked this way comes.” Így kezdődik a roxforti kórus vészjósló, mégis csintalan dala, amellyel az iskola évnyitóünnepségén egybegyűlteket köszönti. John Williams zeneszerző a Macbeth-ben szereplő három boszorkány szövegének felhasználásával komponálta a dalt, amely az egész film, az egész tanév különös alaphangulatát megadja. Szabó Lőrinc ihletett a fordítását alapul véve a dal magyarul a következőképpen kezdődik: „Szikra pattan, olthatatlan, / Ég a munka, forr a katlan. / Szikra pattan, olthatatlan, / Gonosz lélek közeleg.

 

 

Bennem minden kétséget kizáróan olthatatlan szikra pattant, amikor először olvastam a harmadik Harry Potter-könyvet. A harmadik film csak táplálta a szikrát. Higgyétek el nekem, nem véletlenül! Sirius Blackkel találkozni mindenképpen kivételes élmény! A harmadik történetben ugyanis senki sem az, aminek látszik…

                                                                                                 Bori

S íme, itt a vészjósló, mégis csintalan dal:

 

 

 

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly Kiadó: Animus Kiadó Oldalak száma: 400 Legújabb kiadás éve: 2012 Fordító: Tóth Tamás Boldizsár

                    

Harry Potter és az azkabani fogoly

(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

színes, magyarul beszélő, angol-amerikai kalandfilm, 141 perc, 2004

rendező: Alfonso Cuarón
író: Joanne Kathleen Rowling
forgatókönyvíró: Steven Kloves
díszlettervező: Stephanie McMillan

látványtervező: Stuart Craig
jelmeztervező: Jany Temime
zene: John Williams

szereplők: 

Alan Rickman (Perselus Piton professzor) Gary Oldman (Sirius Black) David Thewlis (Remus Lupin professzor) Mark Williams (Arthur Weasley) Maggie Smith (Minerva McGalagony professzor) Tom Felton (Draco Malfoy) Emma Thompson (Sybill Trelawney professzor) Timothy Spall (Peter Pettigrew) Julie Walters (Molly Weasley) Julie Christie (Madame Rosmerta) Matthew Lewis (Neville Longbottom) Emma Watson (Hermione Granger) Rupert Grint (Ron Weasley) Daniel Radcliffe (Harry Potter) Michael Gambon (Albus Dumbledore)

                                        

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr205433973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2013.07.31. 09:53:07

Wow... 33 éves? Milyen fiatalnak érzem magam. :) Vajon mit csinál most éppen? Az ajánló, mint mindig, most is kedvcsináló :) Harry Potter, mindenféle Harry Potter történetek iránt... :) Bizony! Nem érem be most ennyivel!!! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.07.31. 13:03:54

:D Ugye, milyen vén a Szerencsétlen?:) Hogy mit csinálhat most? Hát... 2013 van, úgyhogy már James Sirius, Albus Perselus és Lily Luna is megszületett. Szóval Ginny már visszavonult a kviddicstől, sporttudósító és anyuka, Harry pedig még mindig sötét varázslókat vadászik, hacsak meg nem unta...:D Tudod, ha alternatív (és jobb :P) befejezésre vágysz, olvasd el a Barbikat!;)

Örülök, hogy kedvet csináltam, ha legközelebb összefutunk, nézzünk HP-t is?:D

tenesseeblues 2014.04.25. 08:11:50

Ó, krisztusi korba lépett! Biztosan létrehoz még csodás dolgokat. Hiszen csak most kezdődik a felnőtt élet!
Jó újraolvasni a régi írásokat!

vincentmarvinjules 2014.04.25. 08:13:18

@tenesseeblues:
Jó olvasni a régieket, de én várom az újakat!

gertrudstein 2014.04.25. 08:15:57

Milyen távoli már a H.P., persze, jelentősége nem halványult!:)))) A mai tizenéveseknek is olyan fontos még, mint nekünk volt? Vagy már van más?

ChristineJane 2017.12.23. 13:44:47

Shakespeare és Harry Potter együtt, nem is kell ennél több!:)
süti beállítások módosítása