A National Theatre Live egy fantasztikus sorozat, amelynek keretében felejthetetlen színházi előadások jutnak el a világ különböző országaiba, a közönség legnagyobb örömére. A barátnőim és én az NT Live keretében láttuk például a Frankensteint, amely azóta is nagy hatással van ránk. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház kapcsolódik az NT Live-hoz, még idén és jövőre is remek előadásokat hoznak el.

 

hedda.jpg

 

A tovább mögött kezdjük is mindjárt azzal az előadással, amely számunkra a legizgalmasabb. Magyar színésznő londoni színpadon!

 

Hedda Gabler

Egy magyar színésznő, Magyar Éva nagy sikerrel szerepelt a Londoni Nemzeti Színház Hedda Gabler előadásában, a színésznővel ITT olvashattok interjút. Az előadás főszereplője egyébként Ruth Wilson, aki már a Jane Eyre-ben, a Lutherben és A viszonyban is lehengerlő alakítást nyújtott. Férjét, Tesmant pedig Kyle Soller játssza, akit én a Poldarkban nagyon megszerettem.

"Heddának hiába volt az apja magas rangú katonatiszt, nem örökölt tőle semmit. Valamiből viszont meg kellett élnie, és valahol laknia kellett az apja halála után, ezért hozzáment Tesmanhoz, aki biztonságos bázisnak tűnt. A darab elején látjuk, milyen kilátástalan helyzetben van, hogyan válik gonosszá, miként tesz tönkre embereket a saját tehetetlenségében. Nem tudjuk, mi történik vele, miért csinál borzasztó dolgokat, és miért kell ezeket megszenvednie. Az egyik pillanatban kedveljük, a másikban sajnáljuk, a harmadikban gyűlöljük" - mondja Magyar Éva. Az előadást 2018. január 23-án vetíti először az Uránia.

 

 

Senkiföldje

"A Világirodalmi Lexikon úgy fogalmaz, hogy Harold Pinternek „igen nagy atmoszférateremtő ereje van.” A Senkiföldje ennek gyönyörű példája. A tágas és szépen berendezett, mégis börtönszerűen szűk észak-nyugat londoni lakás, ahol a négy szereplő találkozik, tökéletes helyszín. Mi nézők is rögtön menekülnénk belőle, mégsem tudunk mozdulni, ahogy a szereplők sem tudnak elmenni. A lakás a senkiföldje „sose mozdul, sose változik”. Így lesz egyszerre félelmetes és biztonságot adó. A lakásban a négy férfi „a valóság és az emlékezet mibenlétét kutatja”. A drámában végigvonul a fenyegetettség érzése, a folyamatos hatalmi harc. Minden változik, az egyik szereplő mindig a másik három fölé kerekedik, és egy pillanatra irányít. Hirst uralkodását Sean Mathias rendező például egy egyszerű, de nagyon hatásos képpel emeli ki. Spooner megrázó monológja alatt Hirst mindvégig minden látható érzelem nélkül, mereven ül a karosszékében, „szolgái” (a két fiatalember) pedig mögötte állnak fenyegetőn." A Sir Patrick Stewart és Sir Ian McKellen főszereplésével színpadra állított Senkiföldjéről májusban írtam részletesen, a teljes bejegyzést ITT olvashatjátok. Az előadást 2017. október elsején vetíti először az Uránia.

 

 

Rosencrantz és Guildenstern halott

Ötven évvel ezelőtt mutatták be Tom Stoppard azóta kultikussá vált darabját a londoni Old Vic színházban. A darab egészen kifordított helyzetben mutatja be a Hamletet, és teszi föl a nagy kérdéseket, például, hogy meddig tart az örökkévalóság. A legújabb előadás főszereplői Daniel Radcliffe és Joshua McGuire. Az előadást 2017. október 24-én és december 12-én játssza az Uránia.

 

 

Hamlet

És ha már szóba került, ne is feledkezzünk meg a Hamletről, egészen pontosan Benedict Cumberbatch zseniális alakításáról. A 2015-ben a Barbican színpadán rögzített előadást 2018 tavaszán ismétlik világszerte az NT Live programban, remélem, nálunk is, mert kihagyhatatlan.

Aki pedig ugyanúgy nehezen bírja Benedict Cumberbatch nélkül, mint én, annak biztatásul mondom, hogy a BBC 2017. szeptember 24-én, vasárnap este mutatja be a Ian McEwan The Child in Time című regényéből készült, azonos című tévéfilmet. A történet szerint Stephen Lewis (Benedict Cumberbatch) sikeres gyerekkönyvíró csak egy percre nem figyel a kislányára az áruházban, és mire megint felé fordulna a kisgyerek eltűnik. Stephen és felesége nem tudják feldolgozni, ami történt... A szívszorító előzetest ITT találjátok. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Benedict Cumberbatch Ian McEwan adaptációban szerepel, már a Vágy és vezeklésben is brillírozott.

És ne felejtsétek, a The Current War című film hamarosan a mozikban.

 

 

És végül álljon itt két előadás, amelyek most nincsenek műsoron, de remélem, hamarosan ismétlik őket, mert nagyon megnézném őket még egyszer:

 

Coriolanus

Tom Hiddleston manapság inkább híresség, mint színész, ami nagyon szomorú, mert aki megnézi például a Coriolanust, azonnal meglátja, hogy milyen kiváló színész. Én ezt az alakítását az első sorból figyeltem az Urániában. Remélem, hamarosan ismétlik.

 

 

Frankenstein

"A Frankenstein időtlen mese arról, hogy felelősek vagyunk mindazért, amit megteremtünk, és nem utolsó sorban az ember múlhatatlan tudásvágyáról és emésztő magányáról. A filmváltozatoknak köszönhetően a Frankenstein valóban horror történetként él a képzeletünkben, villámok által életre keltett, kíméletlen, gyilkos szörnnyel. Ezt a képet változtatja meg alapjaiban a Londoni Nemzeti Színház (The National Theatre) 2011 februárjában bemutatott, lenyűgöző előadása." A Frankensteinről Erzsi, Csilla és én is részletesen írtunk idén februárban. A teljes bejegyzést ITT olvashatjátok.

 

 

Az Uránia részletes NT Live műsorát ITT találjátok. A fantasztikus opera - és balett előadásokról, koncertekről és kiállításokról, amelyeket a magyar mozik is bemutatnak, most szándékosan nem esett szó, de ITT tájékozódhattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr4212811586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.09.22. 19:07:41

Juj, a Hedda Gablerre már van is jegyem, de a többi is nagyon jól néz ki, igazából az összesre el kéne menni!:D