Bár én még minden pillanatban Az ember a Fellegvárban világába merülnék, azt sem szabad elfelejtenem, hogy az élet a körülöttem nem állt meg, nagyon jó sorozatok jönnek nemsokára. Most két HBO produkciót mutatok Nektek.

Az első a Philip Pullman brit író nagy sikerű, Az Úr Sötét Anyagai trilógiájából készült sorozat. A könyvek izgalmasak, ezt nem is kell mondani, de az HBO olyan színészgárdát gyűjtött a mozgóképes adaptációhoz, hogy a lélegzetem is elállt. A mindig zseniális James McAvoy mellett a karrierjét rendkívül izgalmasan építő Ruth Wilson a főszereplő.

És ha mindez nem lenne elég, föltűnik még Lin-Manuel Miranda is, aki amellett, hogy tehetséges színész, megírta a Hamiltont, az utóbbi évek legszenzációsabb musicaljét, amellyel énekelve tanulhatunk történelmet. A musical ugyanis Alexander Hamiltonnnak, az Egyesült Államok első pénzügyminiszerének elképesztő életét tárja föl. De bocsánat, elkalandoztam, mert teljesen felvillanyozott, hogy Lin-Manuel Mirandát megláttam. Róla, és a Hamiltonról még feltétlenül írni fogok, de most térjünk vissza Az Úr sötét Anyagaihoz. Íme, az előzetes:

 

 

Nagy Katalin és Helen Mirren a tovább mögött vár Titeket!

Veronikának, aki mindig új világokat mutat nekem, hogy fölfedezzem a sajátomat.

 

 

A könyv három éve várt a polcon türelmesen. És idén nyáron végre eljött a pillanat: levettem. S persze most itt ülök, és csodálkozom: mi tartott ilyen sokáig? Az ember a Fellegvárban úgy szippantott be, mint jó régóta már egy könyv sem. Ez nem azt jelenti, hogy jó régóta nem olvastam jó könyveket, de azt igen, hogy Philip K. Dick klasszikusának különleges, magnetikus hatása van, és én örülök, hogy végre megtapasztalhattam.

A regény először 1962-ben jelent meg, a történetét nehéz összefoglalni, mivel azt valóban megtapasztalni kell, de azért kiindulópontra szükségünk van: Az 1960-as években vagyunk, csakhogy egy alternatív valóságban. A II. világháborút Németország és a Japán Birodalom nyerte meg. A két hatalom fölosztotta egymás között a világot. Japán uralja Ázsiát, Németország pedig Európát és Afrikát irányítja.

 

tmihc1_1.jpg

 

Az Amerikai Egyesült Államok három részre szakadt. A nyugati parti területeket Japán birtokolja, a keleti szakaszt Németország. A kettő között egy többé-kevésbé semleges zóna található a Sziklás-hegységben. Mindkét birodalom totalitárius rendszert épít a maga területén, ám Japán sokkal emberségesebb, a fenyegető gonoszt a nácizmus jelenti.

Búcsú a bányáktól

2019.09.09. 14:18

Lezárult egy korszak: vége a legjobb romantikus-bányászós, romantikus bányászos sorozatnak. Augusztus végén véget ért a Poldark, a BBC ennek kapcsán szívünk húrjain játszó nosztalgikus videóban foglalta össze Ross és Demelza Poldark múlhatatlan szerelmének történetét. Nézzétek csak:

 

 

A BBC tehát most egy időre biztosan búcsúzik a bányáktól, de én nem. Biztosan írok még a Poldarkról, Winston Grahamről és Cornwallról is. Addig is a tovább mögött elolvashatjátok, miként értékeltem a Poldark záróévadát!

 

A szabadság himnusza

2019.08.01. 11:47

„De ilyen fiatalon még nem fogadhatjuk el, hogy valami lehetetlen!” – Fruzsinak, szeretettel, mert ő talán nem is tudja, de már évek óta várja, hogy írjak erről a filmről.

 

Aki történelmet tanul vagy történelemmel foglalkozik, időről időre megtapasztalja azt a talán naivan romantikus, de ugyanakkor nagyon is őszinte érzést, hogy a történelem gyönyörű és fájdalmas is egyben. Gyönyörű, ahogy az emberi sorsok föltárulnak és magukkal sodornak, de fájdalmas, amikor azt érezzük, hogy a világ állandóan változik, és mégsem változik semmit. Pontosan ez a gyönyörű fájdalom fogott el az előbb, ahogy néztem A szabadság himnusza (Amazing Grace) című filmet.

 

grace.jpg

 

A 2006-ban készült alkotás William Wilberforce (1759-1833) brit parlamenti képviselő életét dolgozza föl. Egészen pontosan azt a 25 évet felölelő időszakot, 1782 és 1807 között, amikor Wilberforce állhatatosan küzdött azért, hogy hazája szüntesse be a rabszolga-kereskedelmet, hajói ne szállítsanak többé láncra vert embereket a jamaicai cukornád-ültetvényekre. Mert a fentebb leírt gyönyörű fájdalom nem azt jelenti, hogy ne tehetnénk jobbá világot. Wilberforce pontosan azért küzdött, hogy a világ jobb hely legyen.  A harcban mellette állt igaz barátja, ifjabb William Pitt. Nagy-Britannia ezenközben háborúba sodródott a forrongó franciákkal, és a rabszolga-kereskedelem eltörlése alapjaiban rengette volna meg a birodalom gazdaságát. Wilberforce-ra így valóban hosszú, embert próbáló harc várt…

Bár ez a július nyugalmasan telt itt a blogon, azért én az utóbbi időben sem tétlenkedtem, sokat vendégbloggerkedtem. Írásaim az utóbbi hónapokban a Sorozatjunkie-n jelentek meg. Ezeket a cikkeket szedtem most Nektek csokorba, hiszen még koránt sincs vége a nyárnak, lehet még válogatni a kiváló sorozatokból a nyaraláshoz.

Kezdjük a Lutherrel: a 2010-ben indult brit sorozat napjainkban játszódik. John Luther nyomozó egy mocskos, erőszakos Londonban küzd a bűn ellen. A karakter előképe két híres nyomozó: Sherlock Holmes és Columbo hadnagy. Mert lehet, hogy a bűnözők nagyon durvák tudnak lennie, az biztos, hogy Luther főfegyvere ellenük a kimagasló intelligenciája, csakúgy mint Sherlocknak és a hadnagy úrnak.

 

luther7.jpg

 

A sorozat úgyis kapcsolódik a Columbóhoz, hogy itt is mindig tudjuk, ki a tettes, és az az izgalmas, hogy hogyan kapja őt el Luther. És persze azt se felejtsük el, hogy Luthernek is ikonikus kabátja van.

"Már le is ment év elején a Luther 5. évadja, avagy most egy darabig biztosan nem ülök éjszakai buszra. Idén négy epizódnyi Luthert kaptunk, és Idris Elbának még mindig olyan kisugárzása van, hogy izzik a képernyő, amikor csak megjelenik rajta. Ebben nincs hiba." - a teljes bejegyzést, hogy mit írtam a Luther 5. évadáról, ITT olvashatjátok el!

A sorozat az HBO GO-n megtalálható.

Harrow: Idén is kaptunk 10 részt a walesi sármmal megbolondított ausztrál halottkémes-nyomozós sorozatból. "Továbbra is Ioan Gruffudd sármja a sorozat motorja, de amellett kapunk érdekes heti ügyeket, izgalmas átívelő szálat, és egy új szereplőt, akinek a múltjában titok lappang." - a teljes bejegyzést ITT olvashatjátok!

 A sorozatot megtaláljátok például az AXN műsorán.

 

harrow1.jpeg

 

A tovább mögött még három izgalmas sorozat vár rátok!

 

111 éve, 1908. június 30-án, született Winston Graham, az író, aki megváltoztatta az életemet, és aki miatt ellátogattam a gyönyörűséges és rejtélyes cornwalli bányákhoz.

 

winstongraham.jpg

 

E különleges alkalomból egy különlegességet hoztam Nektek. Winston Graham nagy sikerű regénysorozatának, a Poldarknak az első kötete tavaly decemberben jelent meg Magyarországon. A kötetet Komáromy Rudolf fordította, nagy hozzáértéssel. Én pedig szerkeszthettem a magyar szöveget. De a szerkesztés előtt én magam is csináltam egy próbafordítást. Ezt hoztam most el Nektek. A tovább mögött olvassátok el, én hogyan ültettem át magyarra azt a jelenetet, amikor Ross hazatér a háborúból, és rögtön hatalmas érzelmi viharokat okoz.

Nektek jó szórakozást kívánok, Winston Grhamnek pedig köszönöm, hogy ráébresztett, mennyire szeretek fordítani, biztos, hogy nem állok meg itt! De akkor most jöjjön végre Ross!

Hugh Laurie 60

2019.06.11. 00:14

Hugh Laurie ünnepel. Csilla és én lelkes szavakkal köszöntjük a művészt 60. születésnapján.

 

Bori

Szerintem sok kortársamhoz hasonlóan Hugh Laurie-t először a Stuart Little – Kisegér és a 101 kiskutya című filmekben láttam. De akkor még nem tudtam, hogy kicsoda. És amikor például már kisgyerekként is azon szörnyülködtem, hogy Glenn Close-nak milyen borzasztó trutymókban kell megmártóznia egy szerep kedvért, akkor még nem sejtettem, hogy az egyik mellékszerepben látott borostás bandita életem egyik legmeghatározóbb művésze lesz az elkövetkező években. De most, 13 év töretlen rajongás után nagyon boldogon köszöntöm Hugh Laurie-t a születésnapján, kívánok neki még sok kreatív évet, és köszönöm mindazt, amit eddig adott nekem.

 

hugh601.jpg

 

Persze nemcsak nekem, hanem az egész világnak. Hugh Laurie sokoldalú tehetség, és rendkívül izgalmas ember, egyáltalán nemcsak a kivételes Doktor House. Hogy ezt megmutassam, vegyük most végig karrierje legemlékezetesebb pillanatait.

Bizony, most jött a hír, hogy a Netflix berendelte a Lucifer 5. évadát. És egyben el is kaszálta a sorozatot. Ez azonban nagyon jó hír, azt jelenti, hogy tervezett, méltó lezárást kaphat a pszichiáterhez járó Ördög története.

A borzasztó 3. évad (amit pedig nagyon vártam) után nekem nagyon tetszett a 4. felvonás, így most felettébb boldog vagyok. A facebookon így írtam a 4. évadról:

"A harmadik évadra a Lucifer elfáradt, túlnyújtották és unalmas lett. A Fox meg is vált tőle. A Netflix azonban látott még fantáziát a Los Angelesben vakációzó, pszichológus járó Ördög történetében, fölkarolta a sorozatot.

 

lucifer5.jpg

 

Így jött el a negyedik évad, és ennél jobb dolog nem is történhetett volna a szórakozni vágyó közönséggel. A negyedik évad 10 része átgondolt történetet mesél el, újult erővel és frissességgel. Tom Ellis láthatóan élvezi, hogy ismét a leghíresebb bukott angyal bőrébe bújhat.

A friss előzetes alapján nem fog csalódást okozni a várva várt Downton Abbey film: lesz sok ármány, szerelem és rejtély, és mindenki visszatér, akit szeretünk, természetesen Maggie Smith is. De ha mindez nem lenne elég, bizonyára résztvevői lehetünk majd egy rendkívül különleges díszvacsorának is. Hiszen maga az angol király, aki 1927-ben, amikor a film játszódik, V. György volt, Viktória unokája és egyben II. Erzsébet nagyapja, látogat majd el Downton Abbeybe. Íme, az előzetes, amelynek már a zenéjétől kedvem támadt megnézni a filmet:

 

 

A film 2019. szeptember 13-án kerül az angol mozikba, egy héttel később, 20-án pedig Amerikát hódítja meg. Biztosan Magyarországra is hamar eljut, hiszen a sorozat nálunk is rendkívül népszerű.

 

downtonabbey.jpg

 

 

Nem hittem, hogy ma a Glee-ről fogok írni. Nem hittem, hogy valaha a Glee-ről fogok írni. Évekig úgy gondoltam, hogy a Glee csupán egy, a közhelyes amerikai sorozatok sorában. Nem akartam megnézni.

 

glee2.jpg

 

De az biztos, hogy már évek óta a látókörömben volt, hiszen, ha az ember például Darren Criss életművét kutatja az interneten, akkor nehezen kerülheti el a Glee zeneszámait. És idén végül úgy döntöttem, hogy tíz évvel a sorozat indulása után megnézem már magamnak, hogy milyen. Ha Daren Criss benne van, olyan rossz nem lehet. Tudtam róla, hogy olyan sorozat, amely formálta nézőközönsége világképét. De mégis, mi a jó egy gimnazistákról szóló sorozatban, amelyben mindenki a legkisebb (pozitív vagy negatív) érzelmi felindulásra dalra fakad? Ezt fogom most kideríteni.