Bemutatták a Doctor Who 11. évadát. Október 7-én megtörtént végre a nagy esemény: a sorozat 55 éves történetében először női Doktor érkezett a BBC képernyőjére. Mivel nekem éppen Poldarkot kell olvasnom (ó, jaj nekem!), arra most sajnos nincs időm, hogy ennek örömére elemezzem, hogy a Doctor Who mennyire nagy őrültség, és éppen ezért mennyire jó, ezért hívom segítségül az őszinte előzetesét:

 

 

A Screen Junkies csapata, teljesen kiforgatta és kicsit kifigurázta a sorozatot, csak azért, hogy megmutathassa, hogy egy igazi mestermű, amit mindenkinek látnia kell. És innen folytatjuk, amint a Poldark végére értem!;)

 

love.jpg

 

 

 

 

Mióta hazajöttem a ködös bányákból, egyre csak jönnek a jó hírek! Először is itt van a fantasztikus hír, amit a Disney Stúdió jelentett be: saját minisorozatot kap Loki, Skarlát Boszorkány és egyéb közönség kedvenc Mavel-karakterek. Az egészben persze az a legjobb, hogy a tévésorozatok is az eredeti, a filmekből ismert színészekkel készülnek majd. Loki szerepében Tom Hiddlestont láthatjuk majd tehát. Ennél jobb hír kezdetnek nem is kell.

 

loki-scarlet-witch.jpg

 

De van még tovább is! Végre premierdátumot kapott a Downton Abbey-film. A nemzetközi bemutató alig egy év múlva, 2019. szeptember 13-án lesz. Maggie Smith is visszatér!

A tovább mögött még több izgalmas hír vár rátok!

 

Bányák a ködben

2018.09.15. 19:48

Hazajöttem Cornwall partjairól, és még csak most kezdem fölfogni, micsoda vadregényes, tragédiákat rejtő, mégis gyönyörű, élettel teli és békés helyen jártam.

 

 

A fenti kép a Levant bányában készült, amely 1820 és 1930 között működött Corrnwall szikláin, alagútjai végül már a tenger alá is benyúltak. A fényképemre kattintva, a galériában azt is megláthatjátok, milyen, amikor nem takarja köd. A bányában rezet és ónt hoztak föl a földből, férfiak, nők, gyerekek dolgoztak erejüket megveszítve. A Levant épületegyüttes 2006 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel: külön vonzereje, hogy még mindig működik gőzzel hajtott szivattyúja. A szivattyút 1840-ben kapta meg a bánya, a tengervizet emelte ki a járatokból. A gőz erejét később arra is használták, hogy a kitermelt ércet fölhozzák, sőt arra is, hogy a bányászok egy lift segítségével közlekedhessenek, így ne kelljen létrán föl-le mászniuk az egyre terjeszkedő bányában. Lélegzetelállító élmény volt, ahogy a bánya épületei először csak titokzatosan, végül teljes valójukban kiemelkedtek előttem a ködből. Boldog vagyok, hogy megérezhettem valamit erejükből, drámaiságukból és szépségükből. És visszavágyom, remélem, egyszer megláthatom Cornwall bányáit napsütésben is!

Most pedig a tovább mögött jöjjön Poldark, a regényhős, aki elindított engem a bányák felé vezető úton.

 

Szerencsés vagyok, mert nagyon sok könyv hatott úgy rám, hogy úgy éreztem, az elolvasásuk után az életem sosem lesz már a régi, hanem sokkal jobb lesz. Lázár Ervin könyveivel fölfedeztem, hogy olvasni csodálatos. Harry Potter fantasztikus éveket adott, és még angolul is megtanított. Jane Austen szereplői velem élnek, inspirálnak. A Büszkeség és balítélet pedig  megmutatta, hogy angolul olvasni is csodálatos dolog. Julien Sorel a világirodalom egyik legösszetettebb és legizgalmasabb karaktere. A Vörös és fekete meg is adta az elhatározást, hogy franciául is olvassak. A Háború és béke miatt Harry Potternek is várnia kellett, mert Napóleon és Kutuzov tábornok összecsapásánál izgalmasabb nincsen. P. G. Wodehouse pedig célt adott, amelyet még be kell teljesítenem.

Van egy mondat az Oscar című filmben, amely Magyarországon már igazi szállóige,"persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem." Így vagyok én is a Poldarkkal. Amikor körülbelül két évvel ezelőtt kezembe vettem a könyvsorozat első kötetét, rögtön tudtam, hogy meg fogja változtatni az életemet, csak még azt nem sejtettem, hogyan.

Ma pedig részt vehetek abban a munkában, amelynek a végén Magyarországon is megjelenik a Poldark-sorozat első kötete. Szerkesztőként én is azon fogok dolgozni, hogy igazán szép és izgalmas szöveg kerüljön a kezetekbe. A Ross Poldark című kötet a tervek szerint még idén megjelenik Magyarországon, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Nagy munka és nagy boldogság előtt állok tehát. Felkészülésként pár nap múlva indulok is fölfedezni Cornwall széljárta, szenvedélyes sziklaszírtjeit, a tájat, ahol Ross Poldark kalandjai játszódnak. Mindenről beszámolok majd, addig is most beszéljenek helyettem a képek! Másfél éven át, édesanyám kreatív és lelkes segítségével, fényképeztem, mit reggelizem, miközben nem tudom letenni a Poldarkot. A bejegyzésben összesen 15 saját készítésű fényképet, és 5 kiegészítő képet találtok.  Ha ránézek a saját képeimre, olyan mintha a naplómat olvasnám, fölidéződnek az érzéseim, hogy milyen volt, amikor olvastam. Remélem, a képek hangulata Nektek is megmutatja, milyen nagy élmény a Poldark-regényeket olvasni!

 

 

 

A BBC már megint fantasztikusan megszerkesztett, hangulatos előzetest készített, hogy megmutassa, milyen sorozatok érkeznek még ebben az évben  a csatornára.

Amit biztosan fölfedeztem a képkockákon:

 

 

  • Filmsorozat készül H.G Wells sci-fi klasszikusából, a Világok Harcából. Eleanor Tomlinson is fut majd a földönkívüliek elől

 

  • Filmsorozat készül Victor Hugo romantikus klasszikusából, a Nyomorultakból. Az egyik főszereplő Dominic West lesz

 

 

 

 

Én tehát idén is már csak BBC-t néznék egész éveben ha tehetném. De győződjetek meg magatok, milyen jó műsorok jönnek, íme:

 

 

A tovább mögött a Keira Knightley, Dominic West és Eleanor Tomlinson főszereplésével készült Colette című film előzetesét mutatom meg Nektek. A film nagyon izgalmasnak ígérkezik!

Hamlet, ahogy mi látjuk

2018.08.05. 22:45

„Légy nyájas ámbár, de ne köznapi;
Kémlelve rostáld meg barátidat,
Aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal

(William Shakespeare: Hamlet, Első felvonás; 3. Szín, Arany János fordítása) 

Erzsinek és Csillának,

Akiknek lelke érckapoccsal forrott már az enyémhez.

És ezért mindennap hálás vagyok.

 

Mérföldkőhöz érkeztünk: itt a 91. ajánló. Különleges alkalom ez, így különleges ajánlóval készültünk. Épp ebben a hónapban lesz 3 éve, hogy a nézőtéren ülve láthattam Benedict Cumberbatch Hamlet alakítását. És Benedict Cumberbatch, a Föld leghatalmasabb varázslója bizony nem rég ünnepelte 42. születésnapját. Eljött hát az idő, hogy Erzsi, Csilla és én közösen írjunk a Hamletről. Jön tehát a Hamlet áfonyás-málnás Shake(y)-vel, és három barátnő felejthetetlen emlékeivel. Fogadjátok szeretettel!

 

Bori

 

Amikor a Hamlet eszembe jut (ami igen gyakran megesik) először mindig két különösen erős emlékkép idéződik fel bennem: az első, ahogy Erzsivel egymás kezét fogva ülünk az Óbudai Gimnázium ebédlőjében és a Hamletet olvassuk. A második, ahogy Csillával egymás kezét fogva ülünk egy londoni színházteremben, miközben a színpadon megelevenedik Hamlet története. „Aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal” az már biztos, hogy számomra a Hamlet a barátságról is szól. A tartós, mély barátságról, amelyben a lelkek egybeforrnak. De miről még? És itt a bökkenő! Mert a Hamlet mindenről szól, mindig ugyanarról, és mindig másról. Éppen ezért félelmetes és hívogató egyszerre.

bc_hamlet.jpg

Ha kinyitjuk a Világirodalmi Lexikont Benedek András író, dramaturg, színikritikus, műfordító azt mondja, hogy Hamlet, mint a dráma főszereplője egyszerre szörnyeteg és kultúrhérosz, így egyszerre megsemmisíti és kiteljesíti önmagát.

El sem hiszem! Azt még mindig nem tudom leírni Nektek, milyen csalódott voltam a Legendás állatok és megfigyelésük első része láttán, de az biztos, hogy a második része máris tetszik, íme:

 

 

Az előzetesből úgy tűnik, hogy Dumbledore és Grindelwald nagy összecsapására még várnunk kell, de az már most biztos, hogy Eddie Redmayne-nek még mindig jól áll a varázslat. És bárki bármit mond, Johnny Depp borzongatóan jó főgonosz lesz, Jude Law pedig telitalálat az ifjú Dumbledore szerepében. Wow, ez egy jó film lesz!:) 2018 novemberében kerül a mozikba!

 

fant.jpg

Új Doktor, új barátok, új idők, új kalandok. Közeledik a Doctor Who történelmi évada, amelyben - a sorozat történetében először - színésznő alakítja az időben és térben utazó, világmegmentő Doktort. Most végre itt az első rendes előzetes a valószínűleg októberben érkező 11. évadhoz, nézzétek:

 

 

Mint minden rendes Doctor Who rajongó, én is megszenvedtem minden Doktor távozását. Azt hittem, Christopher Eccleston után nem jöhet már senki más, de jött David Tennant, és azt hittem, nála jobb nem lehet senki... és mégis, ott volt Matt Smith, és halrudacskákat evett vaníliasodóval, és én rögtön tudtam, hogy imádni fogom, amikor elment a szívem darabokra tört. Peter Capaldi pedig még ma is hiányzik... és tessék, Jodie Whittaker pár másodperc alatt lelkessé tett! Biztos vagyok benne, hogy újabb felejthetetlen kalandjaim lesznek a Doktorral. És Ti, hogy érzitek, lesztek Ti is a Doktor új legjobb barátai?

 

jodie.jpg

 

 

Miközben Erzsi, Csilla és én már serényen dolgozunk a következő fantasztikus ajánlón, én magam serényen vendégbloggerkedem a Sorozatjunkie-n. Három kiváló férfiról is írtam mostanában.

Cormoran Strike, mindenre elszánt magánnyomozó, aki a magánéletében és a szakmájában is nehézségekkel küzd, de ez nem akadályozza meg abban, hogy a bűnösök nyomába eredjen.

Ross Poldak, bányatulajdonos, földesúr, szívtipró, kaszálóművész és parlamenti képviselő is egyben. (Mindig tudtam, hogy ő a legjobb.:D)

Na, de ki az a Daniel Harrow? Akkor kezdjük vele a sort!

"Itt van tehát Dr. Daniel Harrow, aki zseniális törvényszéki patológus, egészen olyan, mint Dr. Henry Morgan, mínusz a halhatatlanság, plusz egy csipetnyi Gregory House-stílus, megbolondítva némi lazasággal, ami abból adódik, hogy a történet Ausztráliában játszódik." A Harrow című sorozatról írt teljes bejegyzésemet ITT olvashatjátok el, kattintsatok!

 

harrow1.png

 

A tovább mögött jön Poldark és Strike!

Legalábbis a bajusz tekintetében biztosan. Kenneth Branagh szörnyűséges bajusz költeményét jobb is elfelejteni. Mint ahogy már írtam, a BBC most az ABC-gyilkosságok című művet dolgozza föl. A forgatókönyvet Sarah Phelps írta, aki az utóbbi években már három Agatha Christie - regényt adaptált a BBC számára.

Visszafelé haladva a következőket:

Idén mutatták be Az alibit, amit én azóta sem tudok hova tenni. A színészek, ahogy azt egy BBC produkciónál megszokhattuk, kitűnőek. De Sarah Phelps olyan mértékben átírta a történetet, hogy rá sem lehet ismerni. Mint krimi izgalmas, csak éppen Agatha Christie nevét nem szabadna odaírni fölé.

2016-ban került műsorra A vád tanúja, ami egy különleges, nyomasztó hangulatú krimi lett, a sorozatjunkie-n remek összefoglalást írtak róla.

És 2015-ben kezdődött minden a Tíz kicsi katonával, amely Agatha Christie leghíresebb regényének tökéletes adaptáció lett, az én életemet pedig megváltoztatta. Hiszen itt vettem észre először Aidan Turnert, és annyira lenyűgözött, hogy elkezdtem nézni a Poldarkot, a többit pedig már tudjátok.:)

Egy szó, mint száz, a minőség hullámzó, de minden remény megvan arra, hogy most is egy fantasztikus Agatha Christie-feldolgozást kapjunk, ezúttal John Malkovich főszereplésével. És ami engem pluszban fölvillanyoz az az, hogy John Malkovich mellett föltűnik majd Rupert Grint és Jack Farthing is. Jack Farthing játssza George Warleggant a Poldarkban, és ahogy idén is megírtam már, ha megjelenik egy jelentben, akkor mindenki mást lejátszik. Úgyhogy már tűkön ülök, hogy lássam, milyen lesz egy Agatha Christie-krimiben...

 

 

A sztárszereposztásról galériát csináltam, kattintgassatok!:)