Nyáron Erzsi, Csilla és én ismét együtt írtunk kedvenc filmjeinkről. És egy nagyon különleges sorozatról. Most a Sztárom a párom című film következik! Williamet elhagyta felesége egy férfiért, aki szakasztott úgy néz ki, mint Harisson Ford, de aztán egy napon...

 

notting_hill_1.jpg

 

Erzsi

Vajon milyen nehézségekkel járhat az ismerkedés, a párkapcsolat, ha a szeretett nő egy igazi híresség? Ezt a kérdést boncolgatja a kicsit meseszerű Sztárom a párom.

A két főhős teljesen eltérő társadalmi közegből érkezik, sok szempontból egymás ellenpólusai. Anna sikeres és gazdag, valódi amerikai világsztár, míg William egy igazi angol úriember, aki egy kis könyvkereskedésben dolgozik. Anna személyiségre nézve inkább komoly és távolságtartó, míg William inkább érzelmes, őszinte és kellemesen ügyetlen.

Hogy szerethetnek mégis egymásba? Hogy tudnak együtt maradni a mindennapokban? Annát fotósok és újságírók ezrei üldözik, William pedig csak úgy férkőzhet a közelébe, ha A kutyák és lovak magazin szerkesztőjének adja ki magát. Vajon hogyan követheti egy halandó ember a sztárok hektikus mindennapjait, a sok utazást, a forgatásokat? Hogy bírkózzon meg azzal a tudattal, hogy kedvesét istennőnek tekintik s az éttermekben és szórakozóhelyeken azt tárgyalják ki, milyen lehet az ágyban? Hogyan jusson el odáig, hogy lehulljon a nyilvánosságnak szánt álarc, és megismerje párja igazi, belső énjét? Hugh Grant, Mr. (ööö, azaz Mark) Darcy későbbi ellenfele bizony ezzel a nehéz feladattal próbálkozik.

A film nagyon hollywoodinak tűnik, amolyan igazi romantikus komédia, a humor és a helyzetkomikumok mégis inkább brit hatást keltenek. Kifejezetten élvezhető, amikor, mintegy önkritikát gyakorolva az egész film kifordítja a sztárság kérdéskörét és látni engedi, hogy a sztárok élete sem tökéletes, ők is ugyanúgy fel tudják sorolni a népszerűséggel járó sok nyomorúságot, mint a hétköznapi, szerencsétlenebbnek tűnő emberek saját életük buktatóit. Na jó, sütit azért nem nyerhetnek vele.

Csilla

Mindenki élete más. Vannak, akiknek az életére kíváncsiabbak vagyunk. Például az ősemberekére. Vajon hogy lehettek meg fogkefe nélkül… brrr! Vagy a hírességekére. Talán azért, mert amit látunk a médiában az életükből, az annyira nem köznapinak tűnik, hogy nehéz elképzelni, milyenek ők a hétköznapokban, emberként. Vajon hogy birkóznak meg a hírességükkel? Milyenek a kapcsolataik? Vajon nekik is olyan problémáik vannak, mint nekünk? Nem kell Bors magazin-búvárnak lenni, hogy az ember néha elgondolkodjon ezen. Ha ti is kíváncsiak vagytok, milyen egy felkapott színésznő élete, és milyen az ő párjának lenni, feltétlen nézzétek meg ezt a filmet. Én nagyobb önbizalmat és önbecsülést nyertem belőle.

Bori

Williamnek (Hugh Grant) kis könyvesboltja van Londonban. A férfi egy nap abban a szürreális helyzetben találja magát, hogy mézben úszó őszibarackkal kínálgatja a híres hollywoodi színésznőt, Anna Scottot (Julia Roberts). (Az senki sem tudja, hogy a mézben miért úszik őszibarack, „hiszen, aki mézet akar, vegyen mézet, és ne őszibarackot.”) Ez a jelenet csakis egy csókkal végződhet. És ezzel kezdődik minden egy kék ajtós házban a Notting Hillen.

A Sztárom a párom a legaranyosabb angol romantikus vígjáték, felejthetetlen párbeszédekkel és hamisítatlan londoni hangulattal. Hugh Grant ellenállhatatlanul pislog, Julia Roberts mosolya mindent beragyog, ha egyszer fölragyog. A mellékszereplők pedig egytől egyig emlékezetesek. Például Martin (James Dreyfus), William kollégája, aki egyszer látta Ringo Starr-t. Vagy nem. Bernie (Hugh Bonneville) a munkájához egyáltalán nem ért, de egyszer játszott egy P.G. Wodehouse darabban. (Az „óvatos lelkészt”.) Max (Tim McInnerny) főzni kicsit sem tud, viszont jobban vezet, mint James Bond. És ott van Spike „a szőrös walesi”, Rhys Ifans zseniális alakításában. Spike-nak teljesen természetes, hogy búvárruhában mászkál otthon, és ezért (is) lehet nagyon szeretni. A Sztárom a párom „limonádé”, ehhez kétség sem fér, mégis van benne erő és báj, mert a mellékszereplőknek ugyanúgy drukkolhatunk, hogy megtalálják a boldogságukat, mint ahogy drukkolunk Williamnek és Annának, hogy egymásra találjanak. A Sztárom a páromat egyszer mindenkinek látnia kell, mert „a boldogság nem az igazi, ha nem kecskézik egy hegedű.”

 

nottinghill.jpg

 

Sztárom a párom (Notting Hill)

 

színes, magyarul beszélő, angol-amerikai romantikus vígjáték, 124 perc, 1999

 

rendező:  Roger Michell

forgatókönyvíró: Richard Curtis

zeneszerző:  Trevor Jones

operatőr: Michael Coulter

látványtervező: Stuart Craig

Szereplők: 

Anna Scott Julia Roberts

William Thacker Hugh Grant

Bernie Hugh Bonneville

Honey Emma Chambers

Spike Rhys Ifans

Bella Gina McKee

Martin James Dreyfus

Max Tim McInnerny

 

A film angolul és magyarul is kiváló szórakozás!

Hugh Grant legutóbbi filmje a Florence – a tökéletlen hang, amelyben Meryl Streep a partnere.

Julia Roberts filmjei közül az Augusztus Oklahomában-t ajánlom, amelyben Meryl Streep a partnere. És Benedict Cumberbatch...

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr5111736895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2017.02.07. 16:28:13

Tsudajó ajánlók. :) Üdítő, hogy a film a hétköznapi és őszinte oldaláról mutatja be a sztárságot.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2017.02.07. 19:32:53

@IamSherLocked: :) Ez a film, hogy úgy mondjam, klasszikus.:)

ChristineJane 2018.01.06. 14:20:01

Ez a film ellenállhatatlanul aranyos, és kész! <3
süti beállítások módosítása