Edward, a kuncogó vámpír

2014.08.08. 10:30

Már említettem Nektek, hogy én olvastam a "Twilight saga"-t. De vajon figyeltetek? :) Akárhogy is, a Hamlet-eufória közepette, és Harry Potter születésnapja után, most nyári kikapcsolódásként itt van Edward, a csillogó, kuncogó, hősszerelmes vámpír, még 2009-ből. Jó szórakozást!

A vérfarkasok nem mind gonoszak. Ezt már évek óta tudom. Remus Lupin – aki a Harry Potter és az azkabani fogoly lapjain tűnt föl először – a valaha kitalált legszerethetőbb farkasember. Érzékeny, művelt, kitűnő a humora és olyan tanár, amilyenről minden diák álmodik. Ma már azt is tudom, hogy nem minden vámpír gonosz. Végül én sem menekülhettem. Novemberben nekem is meg kellett ismerkednem a Stephenie Meyer alkotta érzékeny, művelt, jó humorú, isteni szépségű (s igen sokat kuncogó) vámpírral, Edward Cullennel.

Mr_Edward_Cullen.jpgAz amerikai írónő első regénye, a Twilight – Alkonyat - amelyben Edward színre lép - három további folytatásával egyetemben, napjaink legnagyobb könyvsikere. A sorozat olvasása egyszerre öröm és bosszúság számomra. Öröm, mert imádok angolul olvasni, majd az olvasottakat magyarul, angolul és franciául megvitatni Csillával, Vikivel és Erzsivel. (Ez az eredménye a négy, nyelvszakos osztályban együtt eltöltött évnek.) Öröm, mert Edward, a vámpír és Bella a halandó lány veszélyes szerelmének története részleteiben fantáziadús és humoros. Bosszúság, mert a regényfolyam – amely Bella szemszögéből mutatja be az eseményeket – rendkívül lassú, egyetlen szálon futó cselekménye álmosan hömpölyög előre. Bosszúság, mert a fantáziadús részletek elvesznek a sablonokból összeálló egészben.

Stephenie Meyer könyvei rendkívül kiszámíthatóak. Igaz, én még csak a harmadik köteténél tartok, már most pontosan tudom, mit fogok olvasni a negyedik kötet utolsó oldalán. Ennek ellenére lelkesen olvasom. Minden bosszúságom ellenére lelkesen olvasom. Vérszívás, üldözés, gyilkosság. Mindez csak a felszín, a keret. A lényeg két fiatal, Bella és Edward kapcsolatának alakulása, s ez még akkor is érdekes, izgalmas és magával ragadó, ha a megfogalmazása gyakran közhelyes és lassú.

Természetesen a „Twilight saga” sem kerülhette el a megfilmesítést. Az első rész, a Robert Pattinson és Kristen Stewart főszereplésével készült Alkonyat tavaly került a mozikba. A film igencsak felemásra sikerült. Bella és Edward nem kelnek életre, mintha Kristen Stewart és Robert Pattinson unná amit csinál. Ebben talán az is közrejátszhat, hogy párbeszédeik rendkívül üresek. Ez az üresség már csak azért is elgondolkodtató, mert a regény középpontjában éppen hogy Bella és Edward beszélgetései állnak, a forgatókönyv megírásában pedig maga Stephenie Meyer is részt vett.

Az azonban vitathatatlan, hogy különleges hangulatú film született. Az elénk táruló táj gyönyörű, a mellékszereplők némelyike remek, és tanúi lehetünk egy olyan baseballmeccsek is, amely ugyan nem segít megértenünk a játékot, ha eddig sem értettük, de garantáltan maradandó élményt nyújt...

                                                                              

                                                                                                                    Bori

Alkonyat
(Twilight)

színes feliratos amerikai romantikus thriller, 120 perc, 2008

rendező: Catherine Hardwicke
író: Stephenie Meyer
forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
zeneszerző: Carter Burwell
operatőr: Elliot Davis

szereplők:
Kristen Stewart (Bella Swan)
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Billy Burke (Charlie Swan)
Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen)
Elizabeth Reaser (Esme Cullen)
Nikki Reed (Rosalie Hale)
Cam Gigandet (James)

 

 

Ezek után természetesen Drakuláról is írok majd! Addig is hallgassátok meg, mit mesélt róla Stephen Fry!

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr156579361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2017.03.21. 08:16:48

Azta, de rég volt ez! Hát hangulata tényleg van. De Edwardnál tényleg vannak jobb vámpírok. Mr. Poldark. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2017.03.21. 23:33:28

@IamSherLocked: igen, régen volt, de engem mostanában elkap a nosztalgia, hogy nézni kéne újra, mert hangulata az tényleg van.

:D Mekkora lenne már, ha kiderülne, hogy Mr. Poldark vámpír. Addig is megmutatom neked, hogy Mr. Turner milyen vámpír, mert még nem is láttad rendesen vámpírkodni.:)))

ChristineJane 2018.01.04. 17:47:15

:DD Hihetetlen, hogy még erről is írtál. Mondjuk, szórakozásnak tényleg jó. De tényleg inkább John Mitchell, mint Edward. :) <3
süti beállítások módosítása