Andrew Scott 2017-ben lépett színpadra, mint Hamlet, dán királyfi. Most pedig készíthetitek a naptáraitokat: a BBC Two 2018. március 31-én, magyar idő szerint 20:00 órakor tűzi műsorára az előadást, amelyben Andrew Scott alakítja Hamletet. Utána pedig, remélem, az internet csodájának köszönhetően mi is megnézhetjük majd.

Opheliát Jessica Brown Findlay alakítja, akit mi a Downton Abbey Sybill-jeként ismerhetünk. Én már nagyon kíváncsian várom az előadást. Izgalommal várom, hogy Benedict Cumberbatch szenvedélyes, felfokozott érzelmekkel teli játéka után hogyan hat rám Andrew Scott, az eddig látott részletek alapján, visszafogott Hamletje.

 

 

andrew-scott.jpg

 

A tovább mögött pedig a tegnapi kép után még egy csodás hír a Poldark rajongók számára!

 

 

westminster.jpg

 

Hölgyeim és Uraim, íme, Ross Vennor Poldark parlamenti képviselő. A Poldak 4. évada szenvedéllyel, romantikával, politikával és persze jó sok bányával hamarosan érkezik!

 

Az utóbbi napokban tobzódunk az előzetesekben és a filmes és tévés világot érintő jó hírekben. Úgyhogy folytassuk is néhány izgalmas hírrel.

 

ordeal.jpg

 

Először is itt van az Ordeal By Innoncence című minisorozat. A BBC már Karácsonykor szerette volna bemutatni Agatha Christie művének adaptációját, de az egyik színész, Ed Westwick ellen felhozott zaklatási vádak miatt a premiert elhalasztották, és Ed Westwick szerepét Christian Cooke vette át. Az újraforgatott minisorozat hamarosan érkezik a BBC-re. A kiadott promóképen még Ed Westwick szerepel, de az előzetes egészen friss. A szereposztás egyébként páratlan, Bill Nighy és Eleanor Tomlinson, sőt Matthew Goode is föltűnik, nézzétek:

 

 

A tovább mögött jönnek a szuperhősök!

Na tessék, mialatt én Eleanor Tomlinson debütáló albumáról írtam, megérkezett az első előzetes a Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Legendás állatok: Grindelwald bűntettei) című filmhez. A Legendás állatok filmsorozat első részét én nagyon vártam, de akkora csalódás volt, hogy bár a vázlatfüzetemben a tervek között már rég ott van, még mindig nem tudtam rávenni magam, hogy írjak róla. De talán majd most! A Grindelwald bűntetteinek első előzetese ugyanis önmagában izgalmasabb, mint a teljes előző film volt. Ez pedig azt bizonyítja, hogy érdemes a sorozattal foglalkozni.

 

fantasticbeasts2.jpg

 

Az izgalmakat nem utolsósorban az adja, hogy ebben a részben már szerepel Jude Law, mint ifjú Dumbledore.

Pezsdítő november elé nézünk tehát, fehér varázslókkal és éjsötét titkokkal, juhúú!:)

 

 

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei 2018. november 16-án érkezik a mozikba. Jude Law hipnotikus színészi képességeiről én éppen 2016 novemberében írtam, a tovább mögött azt is megnézhetitek, hogyan!

A Poldark rajongók azóta várják, hogy Eleanor Tomlinson színésznő egy egész lemezen énekeljen, amióta Demelza még a Poldark első évadában egy gyönyörű szerelmes dalt énekelt férjének egy emlékezetes karácsonyi estén. És ma végre kiderült, már nem kell sokat várnunk! Eleanor Tomlinson debütáló albuma májusban jelenik meg.

A Tales From Home (Mesék otthonról) című album érdekessége, hogy a főleg népdalokat tartalmazó zenei anyagot Anne Dudley, a legendás angol zeneszerző dolgozta át Eleanor Tomlinson számára. Anne Dudley-nak köszönhetjük többek között a Majd a komornyik! és igen, a Poldark zseniális zenéjét is.

A hírek szerint az albumon Eleanor Tomlinson mellett legalább egy dalban a testvére, Ross is énekel. (Nem, nem én vagyok teljesen becsavarodott rajongó, aki már minden férfiban Ross Poldarkot látja, Eleanor Tomlinson testvérét Rossnak hívják, és ő maga is színész.)

Eleanor Tomlinson a lemez megjelenésének bejelentésekor elmondta, a Poldark rajongók is inspirálták, az ő támogatásuk és biztatásuk nélkül nem készült volna el az album. Az biztos, hogy én is hatalmas izgalommal várom a lemezt.

 

tales.jpg

 

A tovább mögött vár rátok egy gyönyörű és szívszorító dal Eleanor Tomlinsontól, egyelőre még "csak" a Poldark 3. évadából.

Harminckét éves lettem én

2018.02.27. 13:14

Nagyon szeretem József Attila verseit, és Születésnapomra című verse különösen sokat járt a fejemben az utóbbi napokban, úgyhogy most minden további szócséplés nélkül megosztom Veletek is:

 

 

SZÜLETÉSNAPOMRA

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

 

1937. április 11.

 

A tovább mögött meghallgathatjátok a verset a Csík Zenekar előadásában.

2018. február 25-én, azaz most vasárnap tér vissza a BBC képernyőjére Cormoran Strike magánnyomozó újabb két epizód erejéig. Tom Burke (Alan Rickman keresztfia) Cormoran Strike kabátját magára öltve ezúttal egy kegyelmet nem ismerő sorozatgyilkost próbál elkapni. Természetesen visszatér Holliday Grainger is, Strike nélkülözhetetlen társa, Robin szerepében.

 

 

"A két karakter külön-külön is rendkívül izgalmas, és nagyon sok mindent fogunk még megtudni mindkettejükről. Számomra mégis az volt a legizgalmasabb eddig a sorozatban, ahogy ez a két ember egymásra talált.

Itt most nem arra gondolok, hogy összejöttek, egyáltalán nem. Viszont fokozatosan és öntudatlanul, önmaguknak sem bevallva ráébredtek, hogy nem egyszerűen szükségük van egymásra, de egymás nélkül élniük sokkal nehezebb lenne. Persze ezt nem tudják elmondani egymásnak, de ott van minden mozdulatukban." - októberben én írhattam a sorozatról a Junkie-n. Alig várom már, hogy az elkövetkező két epizódról is írjak. Figyeljétek a blogot!;)

 

strike1.jpg

1946. február 21-én, 72 éve született a csodálatos hangú brit színészlegenda, Alan Rickman. Bár már 42 éves volt amikor megkapta élete első filmszerepét, nem aprózta el, rögtön a filmtörténelem legjobb főgonoszát játszotta el. Hans Grubernél elegánsabb, műveltebb, kifinomultabb, könyörtelenebb és kegyetlenebb rablót nem láttunk azóta sem. És nem is fogunk soha. A Die Hard tökéletes film, és természetesen a legjobb karácsonyi film, amit valaha készítettek. Ezt az őszinte előzetesek alkotói sem tudják tagadni. Nem mintha akarnák.

Emlékezzünk Alan Rickmanre a Die Hard őszinte előzetesével, a filmet pedig nézzétek meg bármikor, de legfőképpen Karácsonykor az Igazából szerelem előtt vagy után!

 

 

alan.jpg

...Londonban. Mostanában elég nehezen mozdulok ki, de gyakorolnom kell, így hatalmas motiváció is, hogy júniusban megnézem Martin McDonagh Az inishmore-i hadnagy című darabját a londoni Noël Coward Színházban. Az már csak hab a tortán, hogy a darab főszereplője Aidan Turner lesz.

 

unnamed.jpg

 

Martin McDonagh Magyarországon is igen népszerű, ő írta és rendezte például a rendkívüli sikerű In Bruges (a szörnyű magyar címe: Erőszakik) című filmet. De nekem töredelmesen be kell vallanom, hogy mindeddig keveset tudtam róla. Éppen ezért különös lelkesedéssel vetettem bele a három öröm közül az elsőbe, azaz elkezdtem készülni a színházlátogatásra. (A második öröm természetesen az lesz, hogy ott leszek Londonban, a harmadik pedig az, hogy később visszaemlékezhetek az előadásra.) A tovább mögött el is mesélem Nektek, mit találtam eddig, kattintsatok!:)

Tom Hiddleston ma 37 éves, és én az utóbbi években igen sokat keseregtem miatta, hogy bár fantasztikus színész, a tehetségéből mostanában keveset, a szépségéből viszont talán túl sokat is látunk. És úgy érzem, hogy amikor például a szörnyű High-Rise-ra gondolok, én talán túl igazságtalan vagyok Tom Hiddlestonnal.

Éppen ezért a mai napon a Láttam a fényt című filmet ajánlom figyelmetekbe. A 2015-ben bemutatott életrajzi drámában Tom Hiddleston alakítja Hank Williams legendás blues - és countryénekest. Tom Hiddleston maga is számtalanszor rámutatott, hogy mint született angol úriember nem is állhatna távolabb az amerikai énekestől, a filmben azonban teljesen átalakul, szívét-lelkét, minden tehetségét beleadva meséli el Hank Williams rendkívüli történetét.

 

tomhank.jpg

 

Hank Williams egyik leghíresebb szerzeménye az alább hallható I Saw The Light azaz Láttam a fényt című dal.

 

 

Tom Hiddleston a filmben sajnos az I Saw The Lightot éppen nem, de egyébként hét dalt elénekel. A tovább mögött az egyiket mutatom meg Nektek, meglepetésként pedig azt, hogyan énekelt egy tévéműsorban. A filmet pedig feltétlenül nézzétek meg!