patrick_tub.jpg

 

Bizony ám, nemcsak Ross Poldark közeledik, hanem Patrick Melrose is. És hogy én hogy várom már mindkettejüket, te jó ég! :) A Patrick Melrose legutóbbi előzetesét ITT nézhetitek meg.

95 nap múlva nyílik Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye, immár 28. alkalommal. És a himnusza már megérkezett, hallgassátok csak:

 

 

Idén is lesz Harcsa Veronika Udvar is, természetesen.:) Ott is lehet majd csintalanul táncolni a holdfényben!;)

A dal teljes hosszában is felkerült iamyank Soundcloudjára, itt lehet meghallgatni.

 

valley.jpg

Sőt, az előzetes alapján izgalmas és szenvedélyes film. Természetesen azt is megtudhatjuk belőle, hogyan született meg a Frankenstein:

 

 

A film premierje 2018. május 25-én lesz, és remélem, a magyar mozikba is eljut majd, addig is a tovább mögött föleleveníthetitek, miként írtunk a Frankensteinről mi, Csilla, Erzsi és én.

Mindjárt itt a Bosszúállók: Végtelen Háború bemutatója, én pedig ennek örömére pár hete végre megtekintettem a Thor: Ragnarök című filmet. Taika Waititi új-zélandi rendező alkotása új irányt mutat a szuperhős filmeknek, és Thor karakterét is teljesen újraértelmezi. Az eredmény egy különleges humorú, tökéletes ritmusú szuperhős film, amelyből természetesen nem hiányoznak a villámlóan izgalmas akciójelenetek sem.

Nem véletlen, hogy James Corden sem akart kimaradni a film sikeréből.:) Fogta magát, maga köré gyűjtötte a Ragnarök sztárjait, együtt pedig bementek egy moziterembe, ahol a mit sem sejtő közönség éppen a film vetítésére várt. Az alábbi jelenetben megnézhetitek, mi lett ennek a vége. Én már csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon irigylem a moziteremben ülőket.:)

 

 

A tovább mögött megnézhetitek a Thor: Ragnarök őszinte előzetesét és egy kis zene is vár rátok!

Andrew Scott 2017-ben lépett színpadra, mint Hamlet, dán királyfi. Most pedig készíthetitek a naptáraitokat: a BBC Two 2018. március 31-én, magyar idő szerint 20:00 órakor tűzi műsorára az előadást, amelyben Andrew Scott alakítja Hamletet. Utána pedig, remélem, az internet csodájának köszönhetően mi is megnézhetjük majd.

Opheliát Jessica Brown Findlay alakítja, akit mi a Downton Abbey Sybill-jeként ismerhetünk. Én már nagyon kíváncsian várom az előadást. Izgalommal várom, hogy Benedict Cumberbatch szenvedélyes, felfokozott érzelmekkel teli játéka után hogyan hat rám Andrew Scott, az eddig látott részletek alapján, visszafogott Hamletje.

 

 

andrew-scott.jpg

 

A tovább mögött pedig a tegnapi kép után még egy csodás hír a Poldark rajongók számára!

 

 

westminster.jpg

 

Hölgyeim és Uraim, íme, Ross Vennor Poldark parlamenti képviselő. A Poldak 4. évada szenvedéllyel, romantikával, politikával és persze jó sok bányával hamarosan érkezik!

 

Az utóbbi napokban tobzódunk az előzetesekben és a filmes és tévés világot érintő jó hírekben. Úgyhogy folytassuk is néhány izgalmas hírrel.

 

ordeal.jpg

 

Először is itt van az Ordeal By Innoncence című minisorozat. A BBC már Karácsonykor szerette volna bemutatni Agatha Christie művének adaptációját, de az egyik színész, Ed Westwick ellen felhozott zaklatási vádak miatt a premiert elhalasztották, és Ed Westwick szerepét Christian Cooke vette át. Az újraforgatott minisorozat hamarosan érkezik a BBC-re. A kiadott promóképen még Ed Westwick szerepel, de az előzetes egészen friss. A szereposztás egyébként páratlan, Bill Nighy és Eleanor Tomlinson, sőt Matthew Goode is föltűnik, nézzétek:

 

 

A tovább mögött jönnek a szuperhősök!

Na tessék, mialatt én Eleanor Tomlinson debütáló albumáról írtam, megérkezett az első előzetes a Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Legendás állatok: Grindelwald bűntettei) című filmhez. A Legendás állatok filmsorozat első részét én nagyon vártam, de akkora csalódás volt, hogy bár a vázlatfüzetemben a tervek között már rég ott van, még mindig nem tudtam rávenni magam, hogy írjak róla. De talán majd most! A Grindelwald bűntetteinek első előzetese ugyanis önmagában izgalmasabb, mint a teljes előző film volt. Ez pedig azt bizonyítja, hogy érdemes a sorozattal foglalkozni.

 

fantasticbeasts2.jpg

 

Az izgalmakat nem utolsósorban az adja, hogy ebben a részben már szerepel Jude Law, mint ifjú Dumbledore.

Pezsdítő november elé nézünk tehát, fehér varázslókkal és éjsötét titkokkal, juhúú!:)

 

 

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei 2018. november 16-án érkezik a mozikba. Jude Law hipnotikus színészi képességeiről én éppen 2016 novemberében írtam, a tovább mögött azt is megnézhetitek, hogyan!

A Poldark rajongók azóta várják, hogy Eleanor Tomlinson színésznő egy egész lemezen énekeljen, amióta Demelza még a Poldark első évadában egy gyönyörű szerelmes dalt énekelt férjének egy emlékezetes karácsonyi estén. És ma végre kiderült, már nem kell sokat várnunk! Eleanor Tomlinson debütáló albuma májusban jelenik meg.

A Tales From Home (Mesék otthonról) című album érdekessége, hogy a főleg népdalokat tartalmazó zenei anyagot Anne Dudley, a legendás angol zeneszerző dolgozta át Eleanor Tomlinson számára. Anne Dudley-nak köszönhetjük többek között a Majd a komornyik! és igen, a Poldark zseniális zenéjét is.

A hírek szerint az albumon Eleanor Tomlinson mellett legalább egy dalban a testvére, Ross is énekel. (Nem, nem én vagyok teljesen becsavarodott rajongó, aki már minden férfiban Ross Poldarkot látja, Eleanor Tomlinson testvérét Rossnak hívják, és ő maga is színész.)

Eleanor Tomlinson a lemez megjelenésének bejelentésekor elmondta, a Poldark rajongók is inspirálták, az ő támogatásuk és biztatásuk nélkül nem készült volna el az album. Az biztos, hogy én is hatalmas izgalommal várom a lemezt.

 

tales.jpg

 

A tovább mögött vár rátok egy gyönyörű és szívszorító dal Eleanor Tomlinsontól, egyelőre még "csak" a Poldark 3. évadából.

Harminckét éves lettem én

2018.02.27. 13:14

Nagyon szeretem József Attila verseit, és Születésnapomra című verse különösen sokat járt a fejemben az utóbbi napokban, úgyhogy most minden további szócséplés nélkül megosztom Veletek is:

 

 

SZÜLETÉSNAPOMRA

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

 

1937. április 11.

 

A tovább mögött meghallgathatjátok a verset a Csík Zenekar előadásában.