Rengeteg kiváló kulturális program közül válogathatunk online ezekben a napokban. Én most egyet ajánlok Nektek, amely nagyon közel áll a szívemhez, de kérlek benneteket, ha találtok még bármi jót, amit megosztanátok másokkal, jelezzétek itt hozzászólásban, vagy a facebookon, esetleg a csoportban. Nagyon köszönöm!

 

at_home.jpg

 

És akkor most jöjjön a National Theatre at Home. Mostantól a Londoni Nemzeti Színház youtube csatornáján minden csütörtökön este, magyar idő szerint 20 órakor megnézhetünk egyet a színház nagy sikerű produkciói közül.

Alább összegyűjtöttem nektek, hogy milyen előadások várhatók. Jó szórakozást!

 

1. Két úr szolgája:

Mikor: a premierje tegnap, április 2-án volt. 

Hol: április 9-éig megtekinthető a National Theatre youtube csatornáján

Két úr szolgája (One Man, Two Guvnors) Richard Bean fergeteges átirata Carlo Goldoni olasz drámaíró 1743-ban született darabjából (Il servitore di due padroni). A moly.hu így ír Goldoni művéről: "A Két úr szolgája fontos állomás Goldoni művészi fejlődésének útján. Ebben a vígjátékban még kihasználja a commedia dell'arte minden lehetőségét, de a hagyományos motívumokat és típusokat már újszerű, költői szándékának megfelelő tartalommal tölti meg. A commedia dell'artenak nincs megírt szövege, csak a cselekmény menetét őrző canavacciók (kanavászok), a dialógusokat a színészek rögtönzik. A játék egész cselszövevénye a főhős Truffaldino kezében van, aki egyszerre naiv és ravasz, mint a commedia dell'arte két sztereotip szolgája Arlecchino és Brighella. Komikusságát pedig már nem az akrobatikus mutatványoknak köszönheti, hanem Goldoni által mesterien alkalmazott költői eszközöknek.
A történet Truffaldinóval kezdődik. Szolga, szerelmes, még egy szolgaságot vállal,… Miért is? Hogy valami nagy dolgot vigyen véghez. Szerelem, félreértés, gyilkosság, álruha, összeveszés, elszakadás, keresés és egymásra találás."

Az angol változat főszereplője James Corden, aki karrierje mérföldkövének tartja, hogy eljátszhatta a két úr szolgáját.

 

 

A tovább mögött jön még Jane Eyre, A kincses sziget és Shakespeare is!

 

2. Jane Eyre

Mikor: április 9-én 20 órától

Hol: április 16-áig elérhető a National Theatre youtube csatornáján

A Jane Eyre Charlotte Brontë klasszikusa, amelynek mi most a 2014-es londoni színpadi változatát nézhetjük meg. Én legutóbb a 2011-es Jane Eyre filmről írtam a barátnőimmel a blogon, az a film nagyon hatott rám: "Cary Fukunaga Jane Eyre rendezése egyszerre energikus és elegáns. A filmnek elképesztően gyönyörűek a fényei és elképesztően gyönyörű tájakon játszódik. A fények és tájak változásai követik Jane Eyre lelkének minden rezdülését. Nem a 2011-es Jane Eyre – film a regény első feldolgozása, és minden bizonnyal nem is az utolsó, de az biztos, hogy az egyik legjobb!"

Az biztos, hogy Jane Eyre története örök, így nagyon várom már, hogy ezt a színpadi változatot is lássam!

 

 

3. A Kincses sziget

Mikor: április 16-án 20 órától

Hol: április 23-áig elérhető a National Theatre youtube csatornáján

A Kincses sziget (Treasure Island) "Kalózokról, elásott kincsekről sokat olvashat az ember. Ha Stevenson Kincses Szigetét nem olvasta, mégsem tudja, milyen is az igazi kalózregény! Páratlan feszültség, egymást kergető fordulatok jellemzik ezt az izgalmas regényt, a kalandos-romantikus irodalom klasszikus alkotását. Írója, Robert Louis Stevenson, a múlt század végének híres angol regényírója, a fia kedvéért kezdett bele Jim Hawkins és John Silver históriájába – ezért ifjúsági regény a szó szoros értelmében A Kincses Sziget. Ámde ifjúsági azért is, mert megjelenése, 1884 óta nemzedékek olvassák, fiatalok és öregek egyaránt, mindenkor izgalommal, örömmel és egyformán fiatalos lelkesedéssel." - a moly.hu ismertetőjénél jobbat jelenleg én sem tudnék írni Robert Louis Stevenson káprázatos kalózregényéről.

A National Theatre programja keretében a 2014-es színpadi változatot nézhetjük meg, már nagy izgalommal várom!

 

 

4. Vízkereszt, vagy amit akartok

Mikor: április 23-án 20:00 órától

Hol: április 30-ig elérhető a National Theatre youtube csatornáján

A Vízkereszt, vagy amit akartok (Twelfth Night, or What You Will) a nagy vígjátékok sorát zárja Shakespeare életművében, és esszenciája mindannak, amit a nagy drámaíró előtte már kipróbált és sikerre vitt. Összevissza cserélődő ikerpár, lóvátett törtető, vidámság és zene szövi át egy nehezen egymásra találó szerelmespár történetét. A vízkeresztnek mi most a 2017-es változatát nézhetjük meg a National Theatre színpadáról. 'If music be the food of love, play on...' "Ha a zene szerelmünk tápja, fel!"

 

 

Arról, hogy májusban mit hoz el az otthonunkba a Londoni Nemzeti színház, még nincs hír. Éppen ezért én alább összeállítok egy kívánságlistát, hogy mit látnék még szívesen. Hangsúlyozom, még nem tudni, mit tűznek műsorra, de ezekből a darabokból is válogathatnának. A program további alakulásáról ITT tájékozódhattok!

 

Hedda Gabler

Egy magyar színésznő, Magyar Éva nagy sikerrel szerepelt a Londoni Nemzeti Színház Hedda Gabler előadásában, a színésznővel ITT olvashattok interjút. Az előadás főszereplője egyébként Ruth Wilson, aki már a Jane Eyre-ben, a Lutherben és A viszonyban is lehengerlő alakítást nyújtott. Férjét, Tesmant pedig Kyle Soller játssza, akit én a Poldarkban nagyon megszerettem.

"Heddának hiába volt az apja magas rangú katonatiszt, nem örökölt tőle semmit. Valamiből viszont meg kellett élnie, és valahol laknia kellett az apja halála után, ezért hozzáment Tesmanhoz, aki biztonságos bázisnak tűnt. A darab elején látjuk, milyen kilátástalan helyzetben van, hogyan válik gonosszá, miként tesz tönkre embereket a saját tehetetlenségében. Nem tudjuk, mi történik vele, miért csinál borzasztó dolgokat, és miért kell ezeket megszenvednie. Az egyik pillanatban kedveljük, a másikban sajnáljuk, a harmadikban gyűlöljük" - mondja Magyar Éva.

 

 

Senkiföldje

"A Világirodalmi Lexikon úgy fogalmaz, hogy Harold Pinternek „igen nagy atmoszférateremtő ereje van.” A Senkiföldje ennek gyönyörű példája. A tágas és szépen berendezett, mégis börtönszerűen szűk észak-nyugat londoni lakás, ahol a négy szereplő találkozik, tökéletes helyszín. Mi nézők is rögtön menekülnénk belőle, mégsem tudunk mozdulni, ahogy a szereplők sem tudnak elmenni. A lakás a senkiföldje „sose mozdul, sose változik”. Így lesz egyszerre félelmetes és biztonságot adó. A lakásban a négy férfi „a valóság és az emlékezet mibenlétét kutatja”. A drámában végigvonul a fenyegetettség érzése, a folyamatos hatalmi harc. Minden változik, az egyik szereplő mindig a másik három fölé kerekedik, és egy pillanatra irányít. Hirst uralkodását Sean Mathias rendező például egy egyszerű, de nagyon hatásos képpel emeli ki. Spooner megrázó monológja alatt Hirst mindvégig minden látható érzelem nélkül, mereven ül a karosszékében, „szolgái” (a két fiatalember) pedig mögötte állnak fenyegetőn." A Sir Patrick Stewart és Sir Ian McKellen főszereplésével színpadra állított Senkiföldjéről májusban írtam részletesen, a teljes bejegyzést ITT olvashatjátok.

 

 

Rosencrantz és Guildenstern halott

Tom Stoppard kultikussá vált darabja egészen kifordított helyzetben mutatja be a Hamletet, és teszi föl a nagy kérdéseket, például, hogy meddig tart az örökkévalóság. A legújabb előadás főszereplői Daniel Radcliffe és Joshua McGuire.

 

 

Hamlet

És ha már szóba került, ne is feledkezzünk meg a Hamletről, egészen pontosan Benedict Cumberbatch zseniális alakításáról. A 2015-ben a Barbican színpadán rögzített előadást 2018 tavaszán ismétlik világszerte az NT Live programban, remélem, nálunk is, mert kihagyhatatlan.

 

 

Benedict Cumberbatch Hamlet előadásáról a barátnőimmel együtt írtam, például így: "Benedict Cumberbatch Hamlet alakítása intellektuális és filozofikus, rendkívül érzelemgazdag. Benedict Cumberbatch érzékeny, művelt és karizmatikus színész, és ezt megmutatja Hamlet szerepében is. Hamlet itt nem politikus, és az utolsó tragikus pillanatig nem is cselekszik, de mindent mérlegel és átgondol. Ez az előadás dráma egy fiúról, aki kényszerhelyzetbe kerül. Meg kell bosszulnia az apja halálát, de képtelen a cselekvésre. Eközben a háttérben halálos politikai dráma bontakozik ki. A kérdés az: Dánia fönnmarad-e vagy elvész a történelemben. Hatalmas élmény volt ezt az előadást a színházteremben ülve látni. Kiemelném még Ciarán Hinds alakítását, aki felkavaró és napokig ható alakítást nyújtott Claudius szerepében."

 

Coriolanus

Tom Hiddleston kiváló színész, aki erről meg akar győződni, az nézze meg a Coriolanust, Én ezt az alakítását az első sorból figyeltem az Urániában. Remélem, a National Theatre at Home is műsorra tűzi.

 

 

Frankenstein

"A Frankenstein időtlen mese arról, hogy felelősek vagyunk mindazért, amit megteremtünk, és nem utolsó sorban az ember múlhatatlan tudásvágyáról és emésztő magányáról. A filmváltozatoknak köszönhetően a Frankenstein valóban horror történetként él a képzeletünkben, villámok által életre keltett, kíméletlen, gyilkos szörnnyel. Ezt a képet változtatja meg alapjaiban a Londoni Nemzeti Színház (The National Theatre) 2011 februárjában bemutatott, lenyűgöző előadása." A Frankensteinről Erzsi, Csilla és én is részletesen írtunk idén februárban. A teljes bejegyzést ITT olvashatjátok.

 

 

Tehát, ami biztos: a National Theatre at Home következő előadása a Jane Eyre lesz, április 9-én, ki ne hagyjátok!:)

 

nt-at-home_jane-eyre.jpg

 

Kapcsolódó bejegyzések: Harry Potter és az Elátkozott Gyermek

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr9215587536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2020.04.04. 12:00:31

Juj, de jó, a Jane Eyre-t már nagyon régóta meg akarom nézni, és remélem, a kívánságlistádról is bekerül majd néhány dolog.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2020.04.04. 12:05:22

@ChristineJane: <3 a Jane Eyre-t én is nagyon várom már, de az összes többit is.:))

vincentmarvinjules 2020.04.04. 19:13:55

A Hedda Gablert és a Senkiföldjét láttam. Zseniális volt mindkettő!
Kösz az ifót, nézni fogom az előadásokat!!! :)

ChristineJane 2020.04.04. 19:59:15

@vincentmarvinjules: Mindkettő kiemelkedő, én is megnézném őket még egyszer. Drukkoljunk, hogy műsorra kerülnek!
süti beállítások módosítása