Az a fantasztikusan jó abban, ha az ember személyes rajongói blogot ír, hogy egészen szabadon asszociálhat. Velem például úgy esett tegnap, hogy John Malkovich-tól Harry Potteren át egészen a The Killing c. sorozat eredeti dán verziójáig jutottam. Alább el is mondom, hogyan.

 

sarahpull.jpg

 

1. Tegnap reggel egy kedves barátom ismét fölhívta a figyelmemet, milyen zseniális ez a klip, amelyben John Malkovich és Hugh Laurie együtt szerepel.

 

malkovich.jpg

 

2. Erről persze eszembe jutott a hír, hogy a BBC következő Agatha Cristie - feldolgozásában John Malkovich lesz majd Poirot. (WOW és Juhúúúú!) De ami még jobb, hogy nemcsak John Malkovich szerepel majd az ABC-gyilkosságok legújabb változatában, hanem Rupert Grint is, aki természetesen Ron a Harry Potterből.

 

rupert.jpg

 

3. Itt rögtön eszembe jutott, hogy Rupert Grint mennyi mindenben mutatta már meg a tehetségét a Harry Potteren kívül. Például - csak úgy, mint egykor John Malkovich - szerepelt videoklipben. Ennél a pontnál arra gondoltam, milyen jó lenne Nektek megmutatni Ed Sheeran Lego House c. számának videoklipjét, annak kapcsán, hogy John Malkovich és Rupert Grint együtt szerepelnek majd. Így született meg ennek a posztnak az ötlete, innen fejlődött még tovább. De akkor most jöjjön először a Lego House, amelyben Ed Sheeran énekel, Rupert Grint pedig...ööö..egy kicsit félelmetes:

 

 

A tovább mögött eljutunk egészen Egy gyilkos ügyig!

 

4. Tegnap délelőtt fejeztem be a Forbrydelsen című gyomorszorítóan és szívszorítóan izgalmas dán krimit. A magyarul Egy gyilkos ügy címen futó sorozat teljesen a hatása alá vont, így természetesen rákerestem az interneten. Ekkor fedeztem föl, hogy az Egy gyilkos ügy fantasztikus főszereplője, a Sarah Lund nyomozót alakító Sofie Gråbøl szerepel a norvég a-ha együttes egyik számának klipjében. Itt is van:

 

 

5. És meg is érkeztünk. John Malkovich, Rupert Grint és Sofie Gråbøl is szerepelt klipben, ez összeköti őket. Így  Agatha Christie-n, Harry Potteren és videoklipeken át eljutottam oda, hogy ebben a bejegyzésben írhatok Nektek az Egy gyilkos ügyről.

Kezdjük azzal, hogy a sorozatnak 3 évada van, 40 részből áll. A Forbrydelsen ("A bűntény")  Dánia után Angliában is hatalmas sikert aratott, a BBC The Killing címmel adta. Ezt a címet vették át az amerikaiak, amikor remake-et készítettek a sorozatból. Ezért hivatkoznak az Egy gyilkos ügyre "a dán The Killingként", még én sem tudom ezt elkerülni, pedig tudom, hogy a dán változat az eredeti.

Az első évadban egy fiatal lány gyilkosa után nyomoznak, a másodikban Afganisztánból hazatért katonák rejtélyes halála a bűntény, még a harmadikban egy kislány elrablásának szálai a legmagasabb kormányzati körökig vezetnek.

Mindegyik évad a képernyő elé szegez, de számomra egyértelműen a harmadik volt a legizgalmasabb. Érzelem, feszültség és politikai korrupció úgy fonódik össze benne, hogy azt néha már alig lehet kibírni, mégis nézni kell a részeket egymásután. De bármelyik évadról legyen is szó, a nyomozás ideje alatt nemcsak az ügy részletei bontakoznak ki előttünk, hanem az is, hogy a bűntény miként emészti fel a család, a barátok és a gyanúba keveredett politikusok életét. Ami történt az mindenki számára egy gyilkos ügy. És a középpontban ott van Sarah Lund, a karizmatikus nyomozó, aki mindent kész föláldozni, hogy megoldja az ügyet...

 

 

Sajnálom, hogy a Forbrydelsenre csak most találtam rá (hiszen 2007-ben kezdődött), de azt még jobban, hogy már meg is néztem mindhárom évadát. Mit fogok én ezek után csinálni? Például azt, hogy biztatlak Titeket, nézzétek meg az Egy gyilkos ügyet, ha még nem tettétek meg. Már csak Sarah Lund gyönyörű norvég mintás pulóverei miatt is vétek lenne kihagyni!

6. Az asszociációs sornak most vége, szépen megszerkesztem a posztot és kiteszem.

7. Ti elolvassátok és lelkesen hozzászóltok. Hajrá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr1214006392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2018.05.28. 16:00:04

Én megpróbáltam az amerikai The Killinget nézni, de nem lehet, az eredeti után borzasztó. Lundot nem pótolhatja senki!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.05.28. 17:17:30

@ChristineJane: én az amerikaiba nem fogok belenézni, az tuti, már a trailer is szenvedés. Inkább megnézem a dánt még egyszer.

gertrudstein 2018.05.28. 18:42:54

Ó, Sarah Lund! És a skandináv krimik! Súlyos, sötét, reménytelen, de mégis van benne valami nagyon szerethető, és mindig van benne valami iszonyúan tragikus igazságtétel.
A harmadik évad vége drámaian nyitva hagyja Lund sorsát. De ebben az is benne van, hogy talán megmenekül, talán még boldog is lehet... és a kőarcú Brix, a nagyreményű, fiatal Asbjorn, Borch és a többiek!? Mi van velük? Hiányoznak!

vincentmarvinjules 2018.05.28. 18:50:31

Ráadásul a komoly társadalmi problémák nem erőltetetten jelennek meg, a bevándorlás, az afganisztáni, iraki háború rettentő következményei, a politikusok korrumpálhatósága, mind, mind belesimul a bűnügyi szálba, akárcsak az elkövetők és az áldozatok és a rendőrök magánéleti történései.
De boldog embert nemigen láttam a 3 évad során...

ChristineJane 2018.05.28. 22:10:21

@vincentmarvinjules: bármennyire közhely is, nagyon igaz, hogy az igazán jó, izgalmas, szívszorító, megindító, fontos történetekben nem boldog emberek szerepelnek...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.05.28. 22:28:42

@vincentmarvinjules: @ChristineJane: igaz, de ugyanakkor az is biztos, hogy ezek az emberek kereseik a boldogságot, és képesek is a boldogságra.

Épp most olvastam a Napok romjait, annak kapcsán mondják a filmváltozat szereplői, hogy ha mindent megteszel, hogy elkerüld a fájdalmat, azzal az életet is elkerülöd, és ezzel azt is, hogy esélyed legyen a boldogságra. Ez számomra pedig reményt lehet: ahol fájdalom van ott boldogság is van. Tehát bennem él a remény, hogy Lund is nagyon boldog valahol.:)

vincentmarvinjules 2018.05.29. 06:34:31

Bonyolult minden, messze vezetnek ezek a gondolatok...
Reménykedjünk, van kegyelem :)

www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_180.html

ChristineJane 2018.05.29. 14:08:53

@vincentmarvinjules: gyönyörű ez a vers, megkönnyeztem, köszönöm szépen!

És hogy egy kicsit oldjam a hangulatot, ezt tegnap találtam, Sarah Lund elégedetlen az új pulóverével:

www.youtube.com/watch?v=vID8NF2L9EU

:DDD

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.05.29. 17:21:07

@ChristineJane: @vincentmarvinjules:

Ez a videó hangosan röhögős, köszi!:DD

A vers pedig gyönyörű, én is nagyon szépen köszönöm!
süti beállítások módosítása