Forr a teavíz, a barátok itt vannak, a laptop a helyén. A Sherlockos kitűzőm és karkötőim megvannak. Igen, aki olvassa a blogot, az pontosan tudja, hogy azalatt a két év alatt, amíg Sherlockra vártunk, én is kellően „megőrültem”. Persze azért nem ennyire. De ahhoz éppen eléggé, hogy idén január elején az első adandó alkalommal mindent félredobjak, hogy gőzölgő tea mellett, baráti körben, „Brainy is the new sexy” feliratú karkötővel fölszerelkezve, megnézzem végre, hogyan tér vissza Sherlock. Sok rajongóval ellentétben én nem csalódtam benne. Nekem tetszett a Sherlock 3. évada. Így is fogok írni róla. Végre.

A 3. évad első része mesterien megmutatja, milyen felfokozott érzelmi állapotba kerültek a rajongók két év alatt, és milyen fantasztikus ötletekkel álltak elő Sherlock zuhanását illetően, majd mindent szépen a rajongók fantáziájára bíz: Hogyan és miért színlelte Sherlock a halálát? Vajon áldozatot hozott Johnért, vagy egyszerűen csak szeret játszani, másokat manipulálni és nagyon kegyetlen? A válasz egyik kérdésre sem egyértelmű, nekünk kell döntenünk, hogy mit hiszünk el. De ez így van jól. A lényeg: Sherlock visszatért. Ezt némi verekedés után John is elfogadja.

De már semmi sem lehet úgy, mint azelőtt. Ráadásul John megnősül. És ezzel elérkeztünk a Sherlock sorozat eddigi legmegosztóbb epizódjához, a 3. évad második részéhez. Amelyben Sherlock berúg, szőnyegre hány, és majdnem táncol is. Elismerem, mindez Sherlocktól eléggé szokatlan. És oké, arra, hogy az epizódban megoldandó rejtély középpontjában Sholto őrnagy áll, percek alatt rá lehet jönni. De azt nem vitathatja senki, hogy az a jelenet, amelyben Sherlock a „szellemmel” randizó nőket faggatja a sorozat zseniális jelenetei közé tartozik. Külön öröm, hogyha csak egy szempillantásra is, de megjelenik benne a Nő, Irene Adler (Lara Pulver).

Sokakat nagyon zavar, hogy ebben a részben Sherlock és John érzelmei kerülnek a középpontba. Én azonban lenyűgözve tudom nézni, ahogy Benedict Cumberbatch arcának egyetlen rándulásával, vagy mozdulatlanságával ki tudja fejezni, hogy Sherlock hatalmas lelki küzdelmet folytat. Küzd, mert tudatosodott benne, hogy John Watsonnak ő a legjobb barátja, és küzd, mert tudja, hogy mostantól magányos lesz. Mert hiába érti meg egymást nagyon jól Sherlock és John felesége, Mary (Amanda Abbington), már semmi sem a régi, minden megváltozott. Sherlock, végül anélkül, hogy táncolt volna, egy gyönyörű képsorban egyedül távozik az esküvőről…

Így érkezünk el a 3. évad harmadik részéhez, amelyet egyértelműen Martin Freeman zseniális színészi játéka ural. Lars Mikkelsen hátborzongatóan kiváló Charles Augustus Magnussen a Moriarty halála után színre lépő félelmetes és visszataszító új főgonosz szerepében. Andrew Scott – mert Moriarty Sherlock (és persze a rajongók) képzeletében természetesen jelen van – minden jelenete ajándék. És most szép sorban fölsorolhatnék mindenkit, aki csak föltűnik az epizódban. De nincs mit tenni: Martin Freeman ezúttal mindent visz. A csúcspont az a jelenetsor, amelyben John rájön, hogy a felesége nem az, akinek mondja magát. A 3. évad harmadik, és sajnos utolsó része egyébként is egy briliánsan fölépített epizód. Három Conan Doyle történetből áll össze: Az utolsó meghajlás, A zsarolók királya és A ferde szájú. Ezenkívül az első két epizód minden olyan apró darabkáját helyére teszi, amelyek esetleg fejtörést okozhattak. A harmadik epizódon végigvonul a keleti szél motívuma. A keleti szél Az utolsó meghajlás című novella utolsó mondatában jelenik meg, és egyértelműen az I. világháborúra utal.

Az utolsó meghajlás című novella, egy hazafias kémtörténet, igazán különleges darab a Sherlock Holmes történetek között. 1917 szeptemberében jelent meg először, és igen sokszor fölhasználták, hogy bátorítsák a briteket az I. világháborúban. Ezt különösen érdekes tudni most, hiszen 2014-ben az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezünk. A novella utolsó mondata így hangzik:

’Good old Watson! You are the one fixed point in a changing age. There's an east wind coming all the same, such a wind as never blew on England yet. It will be cold and bitter, Watson, and a good many of us may wither before its blast. But it's God's own wind none the less, and a cleaner, better, stronger land will lie in the sunshine when the storm has cleared.’

„Drága jó Watsonom! Ön az egyetlen biztos pont ebben a változó világban. Pedig kelet felől közeleg a szél, mégpedig olyan szél, amelyhez hasonló még nem söpört végig Anglián. Hideg lesz és csípős, Watson, sokat közülünk elsöpör majd iszonyú rohama. De ezt a szelet is isten küldi ránk, és ha elmúlt a vihar és kitisztul az ég, majd egy tisztább, jobb, erősebb világra mosolyog le a napsugár.”*

De a modern Sherlock sorozatban a keleti szél motívuma természetesen nem a háborúra utal. Gyermekkorában Mycroft sokat rémisztgeti Sherlockot, hogy a keleti szél jön és elsöpri őt, mert valami rosszat tett. De felnőttként Sherlock maga lesz a keleti szél, az a hatalmas erő, amely minden gonoszságot elsöpör, ami Angliát fenyegeti.

A Sherlock 3. évada azért okozhatott esetleg sokaknak csalódást két év várakozás után, mert ebben a három epizódban mindennél jobban látszik, amit az alkotók nagyon sokszor hangsúlyoztak már: A BBC Sherlock sorozata nem nyomozások története, hanem egy nyomozó, egy ember története. Ebben a három részben Sherlock végig „emberként” próbál viselkedni, igyekszik megtalálni a kapcsolatot a környezetével. Persze nem mindig jár sikerrel, Mollyt még mindig manipulálja, úgy engedi el magától, hogy még inkább magához láncolja. Sherlock és Mycroft viszonyáról is egyre többet megtudunk. Az én egyik kedvenc jelenetem az, amikor Sherlock és Mycroft Karácsonykor együtt cigarettázik. Gúnyolódnak, és sértegetik egymást, de nem lehet nem észrevenni, mennyire ragaszkodnak egymáshoz. Tökéletes.

Miközben a Sherlock 3. évadát nézzük, el kell fogadnunk a tényt, hogy költői túlzással, Benedict Cumberbatch az elmúlt két évben „az Univerzum legnagyobb sztárja lett”. Pláne hogy a sorozat készítői erre kedvesen még rá is játszanak, és például Sherlock/Benedict úgy borzolja meg a haját, hogy rajongói millióinak szíve egyszerre dobban meg a képernyők előtt. De Benedict hírneve tényleg ne riasszon el senkit a Sherlock 3. évadától, van annyira jó színész, hogy két perc alatt elfelejtsük a nevét, miközben nézzük. Nem hiába lett híres. (Ó, ez egy ördögi kör…)

Érdekes módon a Sherlock 3. évadának gyenge pontja lehet az új főgonosz. Hiába Lars Mikkelsen hideg zsenialítása, méltó ellenfél csak egy van. Andrew Scott perzselő „őrültsége” hiányzik. Hiányzik Jim. Sherlock mellé ő kell. Mert ő pontosan tudja, hogy Sherlock képes elmenni a végsőkig. Magnussen ezt nem tudta, ez lett a veszte.

 

A mi vesztünk pedig az, hogy most megint várhatunk két évet, mire a Sherlock folytatódik. Benedict Cumberbatch éppen jótékonysági eseményekre és filmfesztiválokra jár, nemsokára pedig már a Hamletet próbálja. Martin Freeman a III. Richárdra készül, és a mellékszereplők sem kevésbé elfoglaltak. Tehát most várunk. Addig is lehet találgatni. Melyik történetet fogják legközelebb földolgozni? Én nagyon szeretném, ha A félelem völgye lenne az, abban szerepel Moriarty. Mindannyian tudjuk: Moriartynak vissza kell térnie. Mert hiányzik. Ó, jaj, nekem, mikor lesz már 2016?

                                                                                                          

                                                                      Bori

*Takácsy Gizella fordítása

 

Sherlock

színes, angol krimisorozat, 90 perc, 2014, rendező: Colm McCarthy, Jeremy Lovering, Nick Hurran

író: Arthur Conan Doyle
forgatókönyvíró: Steven Moffat, Mark Gatiss, Steve Thompson

zeneszerző: David Arnold, Michael Price
operatőr: Steve Lawes
producer: Sue Vertue
executive producer: Mark Gatiss, Steven Moffat, Beryl Vertue, Bethan Jones


szereplők:

Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) Martin Freeman (Dr. John Watson) Amanda Abbington (Mary Morstan) Lars Mikkelsen (Charles Augustus Magnussen) Andrew Scott (Jim Moriarty) Mark Gatiss (Mycroft Holmes) Una Stubbs (Mrs. Hudson) Rupert Graves (Lestrade nyomozó) Lara Pulver (Irene Adler) Louise Brealey (Molly)

Az eddigi hírek, bejegyzések a Sherlockról a blogon itt olvashatók.

A facebookon is követhetitek a blognak a Sherlockkal, és szereplőinek jövőbeni teveivel kapcsolatos híreit!

A legújabb hírek a sorozatról pedig itt olvashatók. A BBC által kezelt hivatalos Sherlock-weboldalak itt találhatók, például John blogja.

(Egy utolsó megjegyzés: azt tudtátok, ugye, hogy a Magyarországon forgatott Robin Hood sorozat is kapcsolódik Sherlockhoz? Guy nővérét Lara Pulver alakítja.)

tumblr_mytbmsaDnL1qgghb8o2_500.gif_500x286

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr446164865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gertrudstein 2014.05.15. 14:10:41

Juhúúú, egy vadiúj írás!!!:)))))
Megjegyzem, a rajongó, az rajong, nem fanyalog, nem csalódik, nem cikiz, a rajongó, az rajong. Van kiért! Van miért!

vincentmarvinjules 2014.05.15. 14:15:49

"Végre"!
DE: "Érdekes módon a Sherlock 3. évadának gyenge pontja lehet az új főgonosz."
Szerintem Lars Mikelsen az epizód erőssége. Maga a tökély.

tenesseeblues 2014.05.15. 14:18:49

Miért baj az, hogy Cumberbatch világuralomra tör? Meg Sherlock is. Így van rendjén. Hajrá! :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.05.15. 17:52:36

@gertrudstein: "Megjegyzem, a rajongó, az rajong, nem fanyalog, nem csalódik, nem cikiz, a rajongó, az rajong. Van kiért! Van miért!" Oké, teljesen igaz!;)

IamSherLocked 2014.05.15. 19:57:03

Juhhhhúúú, de jó ez a bejegyzés! Minden érzés benne van, ami bennem is, a Sherlock-kal kapcsolatban, és ez annyiféle, annyiféle felfokozott érzés, olyan jó olvasni! :) És hát igen, a képek között felfedeztem a kedvencemet, amikor megborzolja a haját mielőtt Molly arcát a kezébe veszi :)) És a készítők nem egyszer tették bele a hajborzolós jelenetet :)) A legelső linken pedig, a Sherlock fanosan meg annyira hangosan nevettem, és olyan sokszor, hogy apukám kínjában már utánozni kezdett :D

gertrudstein 2014.05.16. 08:00:55

@IamSherLocked:

No igen. Valami ilyesmit szerettem volna írni én is... :)))))

ChristineJane 2017.05.16. 13:48:19

A facebook éppen a napokban juttatta eszembe, hogy a 3. évad (is) milyen jó volt.:) És ez az írás is remek, köszönöm!:)

ChristineJane 2017.12.26. 23:01:45

Ebben az írásban benne van minden, ami miatt szeretem a 3. évadot, köszönöm!:)
süti beállítások módosítása