Les Revenants

2013.04.08. 16:37

Mit tehet egy igazi sorozatfüggő, ha éppen francia nyelvvizsgára készül, de közben a sorozatokról sem akar lemondani? Természetesen keres magának egy francia sorozatot! Én, mint igazi sorozatfüggő, így találtam rá a Les Revenants (A visszatérők) című francia sorozatra. A cím visszatérő halottakra utal. Hát, kell ennél több egy nyelvvizsgázónak? Nem, sőt! Meg kell mondanom Nektek, nincs is annál jobb, mint zombikkal fejleszteni a hallott szövegértési készséget/képességet. (Szigorúan magyar felirat nélkül!) Pláne, hogy ezek a zombik egyáltalán nem is olyanok, mint amilyeneknek a zombikat általában elképzeljük. Nem fölismerhetetlen holttestek, amelyek hörögve szállnak ki a sírból, hogy élők agyát egyék reggelire.

Les-Revenants_poster-620x360.jpgNem, ezek a zombik ránézésre teljesen normális (sőt, néhányan nagyon is szép) emberek, valóban élő halottak. Előtűnnek a semmiből, nem emlékeznek rá, hogy meghaltak, és ott szeretnék folytatni az életüket, ahol abbahagyták. A Les Revenants egy gyönyörű, hegyek közt elterülő, magába zárkózott francia városkában játszódik. Ide tér vissza négy élőhalott: Camille, a kamaszlány, aki egy buszbalesetben vesztette életét. Családja, szülei és ikertestvére, Léna, már négy éve gyászolja. Simon, az ellenállhatatlanul vonzó fiatal fiú, aki tíz évvel ezelőtt autóbaleset áldozata lett, éppen akkor, amikor mennyasszonya már az oltár előtt várt rá. Serge, a sorozatgyilkos, aki hét éve halt meg, tisztázatlan körülmények között. Valamint Victor, a 10 év körüli, titokzatos kisfiú, róla a sorozat elején csak annyit tudhatunk biztosan, hogy nagyon magányos.

A halottak tehát visszatértek, és újra beilleszkednének a közösségbe. Az élők a holtak láttán természetesen megrémülnek, sokkot kapnak, nem hisznek a szemüknek, de ez csak a szükséges fölvezetés. Hamar kiderül, a lényeg az, hogy élőknek és holtaknak sok rendezetlen ügyük van még egymással. Hogyan tudják földolgozni az élők azt, hogy szeretteik visszatértével együtt a régi nyomasztó konfliktusok is visszatérnek? Ez a legfőbb kérdés, amely a Les Revenants középpontjában áll. De mielőtt még azt hinnénk, hogy itt így csupán egy lélekelemző drámáról van szó, már az első részben rejtélyes, sőt szörnyűséges dolgok történnek. Például a víz szintje riasztó módon apadni kezd a városkát az áradástól védelmező gát mögött, Serge pedig megtámad egy fiatal lányt…

 

A Les Revenants Robin Campillo 2004-es, azonos című filmje alapján készült. Eddig 8, nagyjából 50 perces epizódot vetített belőle a Canal+ francia tévécsatorna, 2012 végén. Ez a 8 rész, az első évad, egységet alkot. A sorozat azonban nagy sikert aratott Franciaországban, így a Canal+ már berendelte a második évadát is. A forgatás májusban kezdődik, az új részeket 2014 elején láthatják a nézők. Akár lesz addigra bizonyítványom róla, hogy tudok franciául, akár nem, én biztos, hogy nézni fogom a Les Revenants következő részeit is. Már most izgatottan várom a folytatást. Vajon a már lezárt történetet bontják ki újra az alkotók? Elmesélnek még több részletet? Vagy új visszatérőket ismerhetünk majd meg?

Les-Revenants-1x01c.jpg

Egy dolog biztos: rendkívüli módon vonz a Les Revenants hangulata. A sorozatnak már a főcíme olyan rejtelmes és feszültséggel teli, hogy azonnal a képernyő elé láncol. A zenéje pedig lebilincselő. A Les Revenants zenéjét a Mogwai nevű skót rock zenekar írta. A zenekar még a forgatás megkezdése előtt, egy korai forgatókönyv alapján kezdett dolgozni. A zenészek és a sorozat készítői tehát egymást inspirálták. A zene olyan, amilyennek lennie kell, tökéletesen visszaadja azt az elfojtott feszültséget, amely a sorozatot uralja. Teszi ezt úgy, hogy miközben a sorozatot nézzük, szinte föl sem tűnik, hogy szól a zene, de ha önmagában hallgatjuk, rögtön föl tudjuk idézni a képeket. Azt mondanom sem kell, hogy a francia színészek kiválóan játszanak. Hazájukban mind elismert színpadi-és filmszínészek. Közülük Magyarországon a legismertebb talán a Camille édesanyját alakító Anne Consigny, akit a Tétova tangó főszereplőjeként, mint érzékeny, tanácstalan, boldogságot kereső harmincas nőt, igazán megszerettünk.

 

Az epizódok remekül felépítettek, a fényképezés pedig a sorozat minden percében gyönyörű és izgalmas. Nagyon kíváncsi vagyok, sikerül-e újabb nyolc részt készíteni, ilyen színvonalon. Persze, ahogy lenni szokott, én lelkes vagyok, és optimista, így reménykedem. Jövőre minden kiderül, addig is megyek, és megnézem újra az első évadot. Hiszen készülnöm kell a nyelvvizsgára, n’est-ce pas?

             

                                                                                          Bori

A sorozat első részét ide be is teszem, a többi epizódot is megtaláljátok az interneten. A sorozat magyarországi bemutatásáról még semmi hír.


 

Les Revenants 

színes, francia drámasorozat, 50 perc, 2012

rendező: Fabrice Gobert, Frédéric Mermoud

forgatókönyvíró: Fabrice Gobert

operatőr: Patrick Blossier

zene: Mogwai

szereplők: Anne Consigny (Claire) Clotilde Hemse (Adèle) Céline Sallette (Julie) Pierre Perrier (Simon) Guillaume Gouix (Serge) Grégory Gadebois (Toni) Ana Girardo (Lucy) Yara Pilartz (Camille) Swann Nambotin (Victor) Alix Poisson (Laure) Frédéric Pierrot (Jérôme) Jean-François Sivadier (Pierre) Jenna Thiam (Léna) Samir Guesmi (Thomas)

Végül pedig itt van a sorozat (teljesen francia nyelvű) honlapja, ami igazán igényes és izgalmas!

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr645196390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása